Ευρωπαϊκοί Αγώνες 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι 3οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες (Πολωνική γλώσσα: ΙΙΙ Europejpkie, lgrzyska Europejskie 2023), άτυπα γνωστή ως Krakow-Malopolska 2023 ήταν μια διεθνής διοργάνωση πολλαπλών αθλημάτων που πραγματοποιήθηκε από τις 21 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2023 στην Κρακοβία και την Μαλοπόλσκα της Πολωνίας. Ήταν η πρώτη φορά η Πολωνία φιλοξένησε τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Όλα τα ολυμπιακά αθλήματα που διεξήχθησαν στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες παρείχαν ευκαιρίες πρόκρισης για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι 2024.

3οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες
Διοργ. πόλη Κρακοβία - Μαλοπόλσκα
Χώρα Πολωνία
Σλόγκαν Είμαστε ενότητα (Πολωνικά Jesteśmy jednością)
Μετέχουσες χώρες 48
Μετέχοντες αθλητές 6.857
Αγωνίσματα 254 εκδηλώσεις σε 29 αθλήματα
Τελετή έναρξης 21 Ιουνίου 2023
Τελετή λήξης 2 Ιουλίου 2023
Κήρυξη της έναρξης Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda
Λαμπαδηδρόμοι Anita Włodarczyk

Marcin Oleksy και Janusz Pyciak-Peciak

Κύριο στάδιο Στάδιο Miejski
2019 Μινσκ 2027  >

Επιλογή διοργανώτριας πόλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 2018, οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC) υποστήριξαν ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για τους Αγώνες του 2023 θα ήταν ανοιχτή σε κοινές προσφορές από πολλές χώρες.

Η EOC ξεκίνησε τη διαδικασία υποβολής προσφορών στις 20 Σεπτεμβρίου 2018 μετά από συνεδρίαση των ιδρυτικών εθνικών Ολυμπιακών επιτροπών στη Στοκχόλμη. Μετά την έγκριση του Εγγράφου Προσφοράς, εστάλη στις 50 ΕΟΕ της Ευρώπης μαζί με μια επιστολή από τον Πρόεδρο της EOC Janez Kocijančič που προσκαλούσε αιτήσεις. Το στάδιο υποβολής αιτήσεων ορίστηκε να ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Marcin Krupa , ο δήμαρχος του Κατοβίτσε της Πολωνίας, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της πόλης να φιλοξενήσει τους Αγώνες, καθιστώντας την πρώτη υποψήφια πόλη. Αμέσως μετά, το Καζάν , η πρωτεύουσα του Ταταρστάν , η Ρωσία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2023 και την πρόθεσή της να υποβάλει αίτηση στην EOC. Η προσφορά της θα γινόταν ελκυστική από το γεγονός ότι η πόλη κατασκεύασε πολλές αθλητικές υποδομές όταν φιλοξενούσε τη Θερινή Πανεπιστημιακή Γιορτή του 2013 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου FINA 2015 και ότι μια ρωσική προσφορά υποστηρίχθηκε από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατάθηκε κατά δύο μήνες, έως τις 30 Απριλίου, λόγω «έντονο ενδιαφέρον από όλη την ήπειρο». Τον Μάιο του 2019, αφού παρήλθε η παρατεταμένη προθεσμία, η EOC ανέβαλε και πάλι την προθεσμία, αυτή τη φορά μέχρι τις 31 Μαΐου. Δεν δόθηκε λόγος για τη δεύτερη παράταση.

Τον Μάιο του 2019, η Πολωνική Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Κρακοβία θα αντικαταστήσει το Κατοβίτσε ως πολωνική προσφορά για τους Αγώνες μετά την απόσυρση της προσφοράς της για τους Χειμερινους Ολυμπιακοί Αγώνες 2022 και το μειωμένο ενδιαφέρον για το Κατοβίτσε. Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος της EOC Janez Kocijančič επανέλαβε την προσδοκία του ότι ο οικοδεσπότης για τους Αγώνες του 2023 θα επιλεγόταν πριν από την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2019 στο Μινσκ στις 21 Ιουνίου 2019.

Αφού παρήλθε η προθεσμία υποβολής προσφορών στις 31 Μαΐου 2019, οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές επιβεβαίωσαν ότι είχε ολοκληρωθεί μόνο μία επίσημη προσφορά, αυτή της Κρακοβίας συνεργασία με την επαρχία Małopolska. Ο δήμαρχος της Κρακοβίας, Jacek Majchrowski , είχε πει προηγουμένως ότι η πόλη ενδέχεται να αρνηθεί να διοργανώσει τους Αγώνες χωρίς την υποστήριξη της περιφερειακής και εθνικής κυβέρνησης.

Η επίσημη εκλογή του οικοδεσπότη των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023 πραγματοποιήθηκε σε Γενική Συνέλευση της ΕΟΕ στο Μινσκ στις 22 Ιουνίου 2019, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Κρακοβία και η γύρω περιοχή της Μικράς Πολωνίας θα διεξαγάγουν τους Αγώνες. Η ψηφοφορία έγινε με ανάταση του χεριού . Το συμβόλαιο με τη διοργανώτρια πόλη υπεγράφη στις 17 Μαΐου 2022

Αποτελέσματα ψηφοφοριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Aποτελέσματα εκλογών ευρωπαϊκών αγώνων 2023
Πόλη Έθνος Ψήφοι
Κρακοβία, Μαλοπολσκα Πολωνία Ομόφωνος