Ευκίνητη επίθεση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ευκίνητη επίθεση είναι μία επιθετική στρατηγική στην καλαθοσφαίριση που επινοήθηκε το 1967 από τον Ρενέ Ερερίας ενώ ήταν προπονητής στο Καλ-Μπέρκλεϊ . Χρησιμοποιήθηκε για να απομακρύνει τον αστέρα σέντερ του UCLA, Λου Άλσιντορ (αργότερα γνωστό ως Καρμίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ), από τη μπάλα του μπάσκετ. Η επίθεση αρχικά ονομαζόταν "Τσα Τσα". Πρόκειται για μία επίθεση με μοτίβο που βασίζεται σε κοψίματα κατά μήκος του ζωγραφιστού (που ονομάζεται "φλεξ κατ") και ντάουν σκρινς για να δημιουργήσει μία δράση "πικ δε πίκερ". Αυτή η επίθεση είναι πιο αποτελεσματική έναντι μίας άμυνας μαν του μαν, αν και ορισμένοι φιλόδοξοι προπονητές την έχουν χρησιμοποιήσει απέναντι σε παράξενες ζώνες. Είναι η αγαπημένη επίθεση πολλών σχολικών προγραμμάτων, επειδή απαιτεί από τους παίκτες να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και τα μοτίβα των σκριν και των κοψιμάτων είναι εύκολο να τα θυμάται κανείς. Αν και απορρίπτεται από πολλούς προπονητές σε κολεγιακό επίπεδο για την προβλεψιμότητά της, ορισμένα αξιόλογα προγράμματα εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτήν. Έχει διεξαχθεί από πολλές ομάδες NCAA, συμπεριλαμβανομένου του Γκάρι Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ . Ο Ουίλιαμς χρησιμοποίησε την ευκίνητη επίθεση για να οδηγήσει τους Τέραπινς στο Εθνικό Πρωτάθλημα NCAA του 2002. Επίσης, ο Γκόρντι Τζέιμς του Πανεπιστημίου Ουιλιαμέτ χρησιμοποίησε την ευέλικτη επίθεση για να οδηγήσει τους Μπίαρκατς στο Εθνικό Πρωτάθλημα 2ης Κατηγορίας NAIA το 1993. Επιπλέον, ο Τζέρι Σλόαν εφάρμοσε τη δική του παραλλαγή για χρόνια με τους Γιούτα Τζαζ .

Η ευκίνητη είναι ένας τύπος συνεχούς επίθεσης, παρόμοιος με (και στην πραγματικότητα προέρχεται από) την παλαιότερη ανακατεμένη επίθεση .

Η βασική θεωρία πίσω από την ευέλικτη επίθεση είναι ότι όλοι οι παίκτες είναι εναλλάξιμοι - κανένας παίκτης δεν έχει μίαν παραδοσιακή θέση. Ο πόιντ γκαρντ προωθεί τη μπάλα στο γήπεδο για να ξεκινήσει την επίθεση, ενώ άλλοι παίκτες κάνουν σκριν για να δημιουργήσουν ανοίγματα. Συνήθως, ο πόιντ γκαρντ στήνει την επίθεση στην ίδια πλευρά με έναν παίκτη χαμηλής θέσης που είναι τοποθετημένος στο δεξί μπλοκ. Ο πόιντ γκαρντ πασάρει απέναντι σε έναν ψηλό παίκτη στην κορυφή του ζωγραφιστού, ενώ ένας παίκτης του φτερού κόβει ένα σκριν από τον παίκτη του χαμηλού ποστ προς τη μπάλα για να λάβει μία πάσα από τον παίκτη του ψηλού ποστ. Ο πόιντ γκαρντ σκρινάρει προς τα κάτω στον παίκτη του χαμηλού ποστ, ο οποίος κινείται στην κορυφή του ζωγραφιστού για να λάβει πάσα από τον παίκτη του ψηλού ποστ. Το ίδιο κόψιμο γίνεται και στην άλλη πλευρά της μπάλας και η επίθεση αρχίζει τον συνεχή κύκλο της.

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο Γκονζάγκα χρησιμοποιεί μία τροποποιημένη εκδοχή της απλοϊκής ευκίνητης επίθεσης. Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έτρεξε μία τροποποιημένη εκδοχή της ευκίνητης επίθεσης υπό τον προηγούμενο προπονητή Γκάρι Ουίλιαμς . Η προηγούμενη επίθεση του Μέριλαντ προσπάθησε να τρέξει μία εκδοχή της ευκίνητης επίθεσης που επέτρεπε πιο κοντινά σουτ στο καλάθι και επικεντρωνόταν λιγότερο στην επίτευξη ανοιχτών περιφερειακών σουτ. Το Μπόστον Κόλετζ υπό τον προπονητή Αλ Σκίνερ έτρεξε επίσης την ευκίνητη. Η έκδοση του Μπόστον Κόλετζ ήταν πολύ συμπαγής, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά φυσικό παιχνίδι και περιορίζοντας την ικανότητα μίας ομάδας να βοηθήσει λόγω του πόσο συμπιεσμένο είναι το παρκέ.

Οι παραλλαγές της ευκίνητης περιλαμβάνουν το 5 μαν φλεξ, που χρησιμοποιεί και τους 5 παίκτες στη δράση κοπής και διαλογής και το 4 μαν φλεξ, που χρησιμοποιεί 4 παίκτες. Δεδομένου ότι αυτή η επίθεση ταξινομείται ως συνεχής επίθεση, στην οποία οι παίκτες επαναλαμβάνουν συγκεκριμένες ενέργειες, ορισμένες ομάδες θα ενσωματώσουν επιλογές στην επίθεση για να εμποδίσουν τις άμυνες για να προβλέψουν ένα συγκεκριμένο κόψιμο ή σκριν.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

http://analyzetheoffense.blogspot.ca/2012/01/mavericks.html

http://espn.go.com/blog/truehoop/post/_/id/18622/what-the-chicago-bulls-can-learn -από-η-ούτα-τζαζ