Ευγενία Ομπράτσοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευγενία Ομπράτσοβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18 Ιανουαρίου 1984 (1984-01-18) (40 ετών)
Αγία Πετρούπολη
Εθνικότητα Ρωσία
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Ρωσία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά[1]
ΣπουδέςΑκαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχορεύτρια μπαλέτου
χορογράφος
ηθοποιός ταινιών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕπίτιμος Καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Χρυσή Μάσκα
Ιστότοπος
www.evgeniaobraztsova.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ευγενία Βικτόροβνα Ομπράτσοβα (Ρωσικά: Евге́ния Ви́кторовна Образцо́ва, γεννημένη στις 18 Ιανουαρίου 1984) είναι μια Ρωσίδα μπαλαρίνα. Είναι μια πρίμα μπαλαρίνα με το Μπαλέτο Μπολσόι στη Μόσχα και με το Μπαλέτο Μαριίνσκι.[2][3]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευγενία Ομπράτσοβα γεννήθηκε σε μια οικογένεια χορευτών, καθώς η μητέρα της σπούδασε υπό την Ναταλία Ντουντίνσκαγια και ήταν μέλος του μπαλέτου στο Θέατρο Μουσσόργκσκι. Η Ομπράτσοβα ανακάλυψε το ταλέντο της στο χορό από νωρίς και πέρασε τις εισαγωγικές εξετάσεις για την Ακαδημία Μπαλέτου Βαγκάνοβα, η οποία εκπαιδεύει τους νέους χορευτές, προετοιμαζοντάς τους για να τους εντάξη στο Μπαλέτο Μαριίνσκι.

Μπαλέτο Μαριίνσκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομπράτσοβα αποφοίτησε από την Ακαδημία Βαγκάνοβα το 2002, έχοντας δασκάλα τη Μαρίνα Βασίλεβα, πριν ενταχθεί στο Μπαλέτο Μαριίνσκι και προχωρήσει γρήγορα στην καριέρα της, προστατευμένη και καθοδηγούμενη από ένα προηγούμενο αστέρι μπαλέτου, την διάσημη Νινέλ Κουργκάπκινα.[4]

Το 2003, έγινε η νεότερη χορεύτρια στην ιστορία του Μαριίνσκι για να ερμηνεύσει το ρόλο της Ιουλιέτας και έγινε ένας από τους αγαπημένους της ρόλους. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2005/2006, συνέχισε να έχει ανοδική πορεία, και της δόθηκε η ευκαιρία να χορέψει σε τρία μπαλέτα που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτήν.

Τον Νοέμβριο, η Κάρλα Φράτσι (διευθύντρια του μπαλέτου της Όπερας της Ρώμης) την κάλεσε να εμφανιστεί στη Σταχτοπούτα του Προκοφιέφ.[5] Τον Μάρτιο, ο κορυφαίος Γάλλος χορογράφος Πιέρ Λακότ την επέλεξε για την αναγέννηση του μπαλέτου Οντίν. Για αυτόν τον ρόλο της η Ομπράτσοβα έλαβε το Ρωσικό βραβείο θεάτρου Χρυσή Μάσκα. Δύο μήνες αργότερα, επέστρεψε στη Ρώμη για να χορέψει στον Φάουστ από τον Λουτσιάνο Κανίτο.

Εμπνευσμένη από καλλιτέχνες όπως η Νταΐανα Βίσνεβα, Ουλίανα Λοπατκίνα και Ωρελί Ντουπόντ, η Ομπράτσοβα έχει επαινεθεί για τη δημιουργία πραγματικών ερμηνείων, ευαίσθησίας και ευφυίας για τους βασικούς ρόλους. Αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα για το έργο της στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Πρίμα Μπαλαρίνα με το Μπαλέτο Μπολσόι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομπράτσοβα προήχθη σε βασική χορεύτρια με το Μπαλέτο Μπολσόι τον Φεβρουάριο του 2012.[6]

Το 2017 η Ομπράτσοβα ήταν η πρώτη που έπαιξε το ρόλο της Ιουλιέτας στη νέα παραγωγή του Ρωμαίου και Ιουλιέτας με σκηνοθεσία τον Αλεξέι Ρατμάνσκι. Το 2019, ο Κρίστοφερ Γουέλντον έκανε πρεμιέρα στο The Winter's Tale στο θέατρο Μπολσόι με πρωταγωνιστρία την Ομπράτσοβα ως βασίλισσα Ερμιόνη. Για αυτόν τον ρόλο ήταν υποψήφια για το βραβείο Χρυσή Μάσκα. Τον Μάρτιο του 2020 έκανε το ντεμπούτο της ως Φρυγία στο μπαλέτο Σπάρτακος.

Το 2016 της απονεμήθηκε ο τίτλος Merited Artist της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μπαλέτου της Μόσχας το 2005.

Η Ομπράτσοβα εκτελεί επί του παρόντος τους βασικούς ρόλους στο θέατρο Μπολσόι, συμμετέχοντας στις κύριες ρωσικές και διεθνείς παραστάσεις και προσκαλείται ως φιλοξενούμενη σταρ στα γνωστά θέατρα σε όλο τον κόσμο.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευγενία Ομπράτσοβα παντρεύτηκε τον γλύπτη Αντρέι Κορομπτσόφ στις 27 Απριλίου 2014 [7][8] και μαζί απέκτησαν δίδυμες κόρες, την Σόφια και την Αναστασία, γεννημένες στις 25 Ιουλίου 2016.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 257548131.
  2. «Dancers of the Bolshoi Ballet Company». Bolshoi Theatre. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. Biography
  4. "Kurgapkina is a great teacher. [...] She is wonderful. She always tells me what do with my legs, my face, my hands; and she has taught me a lot about acting." (Obraztsova, Evguenia in The St. Petersburg Times, December 16, 2005.
  5. Interview: Evgenia Obraztsova, Second Soloist, Kirov Ballet Αρχειοθετήθηκε 2011-04-20 στο Wayback Machine. by Ng, Kevin, Balletco, January 2006.
  6. Evgenia Obraztsova Αρχειοθετήθηκε 2015-04-20 στο Wayback Machine., website of the Bolchoi theatre.
  7. [1]
  8. [2]