Ευαγγέλιο του Κονικόβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ευαγγέλιo του Κονικόβου)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ευαγγέλιο του Κονικόβου
KonikovoGospel.jpg
«ΠΡΕΠΙΣΑΝΟ Η ΔΙΩΡΤΩΣΑΝΩ ΟΤ ΜΕΝΕ» δηλαδή όπως πρέπει Η (και) διορθωμένο από εμένα (ΟΤ ΜΕΝΕ). Ευαγγέλιο του Κονικόβου, σημερινό χωριό Δυτικό Πέλλας.
Συγγραφέας Ιερομάναχος Πάβελ
Είδος εκκλησιαστική λειτουργία
Ημερομηνία έκδοσης ΕΥΑΓΓΕΛΙΕ
Κυριάκου Νταρζίντεν (1852)
Εκδόθηκε στα ελληνικά 2008
Προηγείται του KonikovoGospel
Chiriac και Konstantin Darzhilov

Το Ευαγγέλιο του Κονικόβου είναι βιβλίο που γράφτηκε από τον Ιερομάναχο Πάβελ και τυπώθηκε στην Θεσσαλονίκη 1852 για τις Κυριακάτικες λειτουργίες των ορθοδόξων του Κονικόβου (σημ. Δυτικό Πέλλας) κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1852) που ανακαλύφθηκε από Φινλανδούς ερευνητές το 2003 στην Μονή Αγίας Αικατερίνης όρους Σινά.[1]

Αυτό που καθιστά το χειρόγραφο (1852) μοναδικό είναι η διγλωσσία του και το γεγονός ότι και τα ελληνικά και τα σλαβικά κείμενα αντιπροσωπεύουν την ιδιωματική και όχι τη γλώσσα της Εκκλησίας. Το σλαβικό μέρος είναι το παλαιότερο γνωστό κείμενο με την μεγαλύτερη έκταση, που απεικονίζει άμεσα τις σλαβικές διαλέκτους της Μακεδονίας.

Η ακριβής απόδοση όσων γράφει το Ευαγγέλιο είναι η εξής :

"Ευαγγέλιο του Κυρίου και θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, τώρα νέο εκτυπωμένο στην Βουλγαρική γλώσσα. Για κάθε Κυριακή από χρόνο σε χρόνο στη σειρά. Αντιγραμμένο και διορθωμένο από μένα τον Ιερομοναχό Παύλο, Αγιοταφίτη πρωτοσύγγελο, γεννημένο στην επαρχία Βοδενών (Έδεσας) από το χωριό Κονίκοβο (Δυτικό). Θεσσαλονίκη, τυπογραφείο Κυριάκου Νταρζίντεν, 1852"

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Ευαγγέλιο Konikovo Bibl. Πατρ. Alex. 268. Eds. Lindstedt.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]