Εταιρεία Μαξ Πλανκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Εταιρείας Μαξ Πλανκ είναι η Αθηνά, θεά της σοφίας.

Η Εταιρεία Μαξ Πλανκ για την Προαγωγή της Επιστήμης (Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften e.V., συντομογραφικά MPG) είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός, χρηματοδοτούμενος κυρίως από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Ιδρύθηκε το 1948 με σκοπό την προώθηση της βασικής έρευνας στις φυσικές, βιολογικές και κοινωνικές επιστήμες, με έμφαση σε καινοτόμα και διεπιστημονικά ερευνητικά πεδία που υπερβαίνουν τις ερευνητικές ή οικονομικές δυνατότητες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο οργανισμός αποτελείται από ένα δίκτυο 76 Ινστιτούτων στη Γερμανία, καθώς και από τρία Ινστιτούτα και αρκετά μικρότερα παραρτήματα εκτός Γερμανίας. Το ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας περιλαμβάνει πάνω από 13000 άτομα, εκ των οποίων 4700 συγκροτούν το επιστημονικό προσωπικό και 6400 είναι υποψήφιοι διδάκτορες, μετα-διδακτορικοί ερευνητές και υπότροφοι ερευνητές. Ο συνολικός ερευνητικός προϋπολογισμός για το 2008 υπερβαίνει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.[1]

Η Εταιρεία Μαξ Πλανκ είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας στην Ευρώπη και έχει ισχυρή φήμη ως ένας από τους κορυφαίους του κόσμου. Σύμφωνα με την κατάταξη του 2006 που δημοσιοποιήθηκε στο Times Higher Education Supplement[1] καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην επιστημονική έρευνα και την τρίτη θέση παγκοσμίως στην τεχνολογική έρευνα. Τα συνολικά 17 βραβεία Νόμπελ που έχουν απονεμηθεί σε μέλη της Εταιρείας την καθιστούν τον πλέον διακεκριμένο ερευνητικό οργανισμό του κόσμου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία‎

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]