Εταίρα Καλλίπυγος (Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι αρ. 2855)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εταίρα Καλλίπυγος
 
ΟνομασίαΕταίρα Καλλίπυγος
Είδοςαγγειογραφία
ΜουσείοΕθνικό Αρχαιολογικό
Μουσείο της Νάπολι
Αριθμός καταλόγουΚατάλογος αγγείων αρ. 2855
δεδομένα

Η εταίρα Καλλίπυγος που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολι με αριθμό καταλόγου αγγείων 2855 είναι αρχαία ελληνική αγγειογραφία από την Κάτω Ιταλία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειογραφία έχει ως ευρύτερο θέμα μια σκηνή συμποσίου. Δύο νεαροί συμποσιαστές είναι μισοξαπλωμένοι σε υψηλή κλίνη. Είναι στολισμένοι με στεφάνι ελιάς στο κεφάλι και υποθυμιάδες γύρω από το λαιμό. Ο μανδύας σκεπάζει το σώμα τους από τη μέση και κάτω. Μπροστά τους είναι τοποθετημένο ένα στρογγυλό τραπεζάκι με διάφορα ποτήρια. Ένας κρατάει ένα κύπελο κρασιού στο αριστερό του χέρι, ο άλλος ένα κλαδάκι ελιάς. Στο πόδι του τραπεζιού ακουμπάνε δύο αυλοί. Δίπλα στην κλίνη στέκει ένας κότταβος, ενώ στον τοίχο είναι κρεμασμένη μια μάσκα θεάτρου. Στο δωμάτιο παντού είναι σκόρπια κλαδάκια ελιάς, ενώ στο δεξί άκρο φυτρώνει ένα δέντρο. Η προσοχή των δύο ανδρών όμως στρέφεται προς την εταίρα Καλλίπυγο, η οποία όλο αφέλεια και τσαχπινιά αποκαλύπτει τα οπίσθιά της.

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αγγειογραφία είναι ζωγραφισμένη από έμπειρο χέρι με γρήγορες και εύστοχες κοντυλιές. Είναι έργο της όψιμης τέχνης της Κάτω Ιταλίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]