Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερμογένης (φιλόσοφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμογένης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Αλωπεκή
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος

Ο Ερμογένης (αρχαία ελληνικά: Ἑρμογένης; fl. 5ος–4ος αιώνας ΠΚΕ) ήταν αρχαίος αθηναίος φιλόσοφος περισσότερο γνωστός ως καλός φίλος του Σωκράτη, όπως παρουσιάζεται από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερμογένης ήταν γιος του Ιππόνικου, αδελφός του εύπορου Καλλία, και κάτοικος του δήμου Αλωπεκής, όπως και ο Σωκράτης. Αν και ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια του Καλλία, αναφέρεται από τον Ξενοφώντα ότι είχε πολύ μικρή περιουσία,[1] υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως να ήταν νόθος γιος του Ιππόνικου.[2] Ο Πλάτων από την άλλη αναφέρει ότι η περιουσία του είχε αρπαχτεί αδίκως από τον αδερφό του, Καλλία.[3]

Ο Ερμογένης είναι συνομιλητής στον Κρατύλο του Πλάτωνα, όπου εκφράζει την άποψη ότι όλες οι λέξεις μίας γλώσσας σχηματίζονται από την συμφωνία των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο Ξενοφών αναφέρει τον Ερμογένη ως την πηγή του για τη δίκη του Σωκράτη στο έργο του Απολογία Σωκράτους, ενώ ο Πλάτων τον αναφέρει στον κατάλογο των ατόμων που ήταν παρόντα στην εκτέλεση του Σωκράτη. Ο Διογένης Λαέρτιος αναφέρει ότι ήταν ένας από τους δασκάλους του Πλάτωνα,[4] όμως αυτός ο ισχυρισμός δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στην επιζώσα βιβλιογραφία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ξενοφών, Απομνημονεύματα, ii. 10. § 3, Συμπόσιον, i. 3, Απολογία Σωκράτους, 2
  2. Debra Nails, The People of Plato, Hackett Publishing: 2002; σσ. 163
  3. Πλάτων, Κρατύλος
  4. Διογένης Λαέρτιος, iii. 6