Ερμογένης (φιλόσοφος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμογένης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5ος αιώνας π.Χ.
Αλωπεκή
Θάνατος4ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος

Ο Ερμογένης (αρχαία ελληνικά: Ἑρμογένης; fl. 5ος–4ος αιώνας ΠΚΕ) ήταν αρχαίος αθηναίος φιλόσοφος περισσότερο γνωστός ως καλός φίλος του Σωκράτη, όπως παρουσιάζεται από τον Πλάτωνα και τον Ξενοφώντα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερμογένης ήταν γιος του Ιππόνικου, αδελφός του εύπορου Καλλία, και κάτοικος του δήμου Αλωπεκής, όπως και ο Σωκράτης. Αν και ανήκε στην ευρύτερη οικογένεια του Καλλία, αναφέρεται από τον Ξενοφώντα ότι είχε πολύ μικρή περιουσία,[1] υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως να ήταν νόθος γιος του Ιππόνικου.[2] Ο Πλάτων από την άλλη αναφέρει ότι η περιουσία του είχε αρπαχτεί αδίκως από τον αδερφό του, Καλλία.[3]

Ο Ερμογένης είναι συνομιλητής στον Κρατύλο του Πλάτωνα, όπου εκφράζει την άποψη ότι όλες οι λέξεις μίας γλώσσας σχηματίζονται από την συμφωνία των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο Ξενοφών αναφέρει τον Ερμογένη ως την πηγή του για τη δίκη του Σωκράτη στο έργο του Απολογία Σωκράτους, ενώ ο Πλάτων τον αναφέρει στον κατάλογο των ατόμων που ήταν παρόντα στην εκτέλεση του Σωκράτη. Ο Διογένης Λαέρτιος αναφέρει ότι ήταν ένας από τους δασκάλους του Πλάτωνα,[4] όμως αυτός ο ισχυρισμός δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στην επιζώσα βιβλιογραφία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ξενοφών, Απομνημονεύματα, ii. 10. § 3, Συμπόσιον, i. 3, Απολογία Σωκράτους, 2
  2. Debra Nails, The People of Plato, Hackett Publishing: 2002; σσ. 163
  3. Πλάτων, Κρατύλος
  4. Διογένης Λαέρτιος, iii. 6