Ερμενγκόλ Δ΄ του Ουρζέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερμενγόλ Δ΄ του Ουρχέλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1050
Θάνατος1092[1][2]
Os de Balaguer
Τόπος ταφήςΣάντα Μαρία δε Ριπόλ
Παρατσούκλιel de Gerb
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚαταλανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςLucia de La Marche
Adelaide of Forcalquier
ΤέκναΓουλιέλμος Γ΄ του Φορκαλκιέ
Ερμενγκόλ Ε΄ του Ουρζέλ[3]
Σάντσα του Ουρζέλ[4]
ΓονείςΕρμενγόλ Γ΄ του Ουρχέλ και Adelaida de Besalú
ΑδέλφιαΙσαβέλλα του Ουρζέλ
Sança d'Urgell
ΟικογένειαHouse of Urgell
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚόμης του Ουρζέλ (1066–1092)

Ο Ερμενγκόλ Δ΄ της Ουρζέλ (Ermengol I d'Urgell, 1056 - 1092), γνωστός ως de Gerp, υπήρξε Κόμης της Ουρζέλ (1065 - 1092). Ήταν γιος του Ερμενγκόλ Γ΄, Κόμη του Ουρζέλ, και της Αδελαΐδας της Μπεζαλού η οποία πιθανότατα ήταν κόρη του Γουλιέλμου της Μπεζαλού[5].[6] Ο Ερμενγκόλ ανέλαβε την ηγεσία του Ουρζέλ σε ηλικία μόλις δέκα ετών και κυβέρνησε υπό την εποπτεία της μητριάς του, Σαντσίας της Αραγωνίας, τρίτης νύφης του πατέρα του, μέχρι να φτάσει την ηλικία των δώδεκα ετών. Στη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου, οι ευγενείς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός αυτό για να λεηλατήσουν και να καταλάβουν γαίες που ανήκαν στους κόμητες. Μόλις το 1075 είναι που ο Ερμενγκόλ κατάφερε να επανακτήσει τον έλεγχο της κομητείας από τους ευγενείς. Ο Ερμενγόλ υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος κόμης. Στη διάρκεια της βασιλείας του, το Ουρζέλ άνθησε οικονομικά υποδεχόμενο τους εξόριστους των μουσουλμανικών πόλεων της Λέριδα και της Φράγα. Το 1076, έχοντας πετύχει την υποταγή των ευγενών, ξεκίνησε να λάβει μέρος στην Ρεκονκίστα υπό την ηγεσία του αφέντη του, καταλαμβάνοντας την λεκάνη του ποταμού Σιό με τα χωριά του Αγραμούν και της Αλμενάρ το 1076, και έπειτα της Λινιόλα και του Μπελκάιρε το 1091. Κατέλαβε το Καλασάνς και έχτισε ένα κάστρο στο Γκερπ[7], όπου πέθανε, στην διάρκεια προετοιμασιών για εκστρατεία ανακατάληψης του Μπαλαγέ, κάτι που έγινε πράξη στη διάρκεια της βασιλείας του γιου του Ερμενγκόλ Ε΄, το 1102. Ο Ερμενγόλ υποστήριξε την Γρηγοριανή Μεταρρύθμιση, την οποία υιοθέτησε στο Ουρζέλ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύθηκε σε πρώτο γάμο πριν από το 1063 τη Λουκίε, κόρης τού Αρτώ Α΄ κόμη του Παγιάρς Σοβίρα από την οποία γεννήθηκε ο:[8]

Χήρος, ξανανυμφεύθηκε κατά το 1079 με την Αδελαΐδα του Φορκαλκιέ († 1129), κόμισσας του Φορκαλκιέ και κόρης του Γουλιέλμου Βερτράνδου της Προβηγκίας, από την οποία γεννήθηκε ο:[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Baiges, Ignasi J.; Feliu, Gaspar; Salrach, Josep M. (2010). Els pergamins de l'Arxiu Comtal de Barcelona, de Ramon Berenguer II a Ramon Berenguer IV (PDF) (in Catalan). Vol. I. (Coord.). Barcelona: Fundació Noguera.
  • Fernández-Xesta y Vázquez, Ernesto (2001). Relaciones del condado de Urgel con Castilla y León (in Spanish). Madrid: E&P Libros Antiguos, S.L.
  • Turton, William H. (2005) [First published in 1900]. The Plantagenet Ancestry. London: Clearfield Company.
  • William Henry Turton, The Plantagenet Ancestry, 1968


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ermengol IV, Count of Urgell της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Ερμενγκόλ Δ΄ του Ουρζέλ
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Μπελλονιδών
Γέννηση: 1056 Θάνατος: 1092
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ερμενγκόλ Γ΄
Κόμης της Ουρζέλ
Urgell.png
1065 - 1092
Διάδοχος
Ερμενγκόλ Ε΄