Επιτροπή Γυναικών για τους Πρόσφυγες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Women's Refugee Commission
Ίδρυση1989
ΤύποςΜΚΟ
ΈδραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ιστότοποςwww.womensrefugeecommission.org

Η Επιτροπή Γυναικών για τους Πρόσφυγες είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ζωής και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών και των νέων που εκτοπίστηκαν από συγκρούσεις ή κρίσεις. Ιδρύθηκε το 1989 από τη Νορβηγίδα ηθοποιό και σκηνοθέτη Liv Ullmann και άλλους, και αποτελούσε μέρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) μέχρι το 2014.

Η οργάνωση επιδιώκει να εντοπίσει κρίσιμα προβλήματα που επηρεάζουν τις εκτοπισμένες γυναίκες, τα παιδιά και τους νέους. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κενά στη σωτήρια φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας, η έλλειψη αξιοπρεπών μέσων διαβίωσης για τους πρόσφυγες και, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεταχείριση των ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Η Επιτροπή Γυναικών για τους Πρόσφυγες τεκμηριώνει τις βέλτιστες πρακτικές, προτείνει λύσεις και αναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία για τη βελτίωση του τρόπου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε προσφυγικά περιβάλλοντα. Στο Καπιτώλιο, στα Ηνωμένα Έθνη και με ανθρωπιστικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και δωρητές, η οργάνωση πιέζει για βελτιώσεις στην πολιτική και την πρακτική για τους πρόσφυγες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1989 από την ηθοποιό Liv Ullmann, την Catherine O'Neill και αρκετούς άλλους, αφού επισκέφθηκαν το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη και άλλα κράτη. Η εμπειρία τους σε αυτά τα έθνη τις οδήγησε στο να πιστέψουν ότι χρειαζόταν μια επίσημη οργάνωση για την παροχή βοήθειας σε γυναίκες και οικογένειες που εκτοπίστηκαν από συνθήκες όπως ο πόλεμος. Εκείνη την εποχή, παρατήρησαν ότι "το σύστημα διοικούνταν από άνδρες και ήταν προσανατολισμένο στη φροντίδα των ανδρών". Δημιούργησαν την Επιτροπή Γυναικών για τις Γυναίκες και τα Παιδιά Πρόσφυγες, προβλέποντας ότι η οργάνωση θα λειτουργούσε υπό την ομπρέλα της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης.

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οικονομική ενδυνάμωση και αυτοδυναμία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών Προσφύγων εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα ανθρωπιστικά προγράμματα παρέχουν στις γυναίκες και τους νέους πρόσφυγες πρόσβαση σε ευκαιρίες παροχής βοήθειας σε μετρητά και να τις βοηθήσουν να κερδίσουν με ασφάλεια τα προς το ζην. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την αυτοδυναμία και την ανθεκτικότητα των προσφύγων.

Φύλο και κοινωνική ένταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών για τους Πρόσφυγες προωθεί την πλήρη ένταξη παραδοσιακά περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι γυναίκες πρόσφυγες, τα άτομα με αναπηρία, η κοινότητα LGBTQI και τα έφηβα κορίτσια, στον εντοπισμό λύσεων και στο σχεδιασμό προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις μοναδικές τους ανάγκες και αξιοποιούν τις δυνατότητές τους.

Δικαιώματα και δικαιοσύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών Προσφύγων καθιστά τις κυβερνήσεις υπόλογες για τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, ώστε να μπορούν να βρουν ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών Προσφύγων εργάζεται για την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων όλων των προσφύγων και για να διασφαλίσει ότι οι σωτήριες υπηρεσίες υγείας είναι διαθέσιμες από την έναρξη μιας έκτακτης ανάγκης μέχρι την ανάκαμψη.

Σεξουαλική και έμφυλη βία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών Προσφύγων εργάζεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της πρόσβασης των προσφύγων σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, οι ευκαιρίες εργασίας και η φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Συνεργάζεται και συνεργάζεται με τοπικές οργανώσεις και τη διεθνή ανθρωπιστική κοινότητα για τη βελτίωση της ασφάλειας και των υπηρεσιών.

Ένταξη της αναπηρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών Προσφύγων προσδιορίζει τι λειτουργεί για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους νέους πρόσφυγες με αναπηρία. Υποστηρίζει τη συμπερίληψή τους σε όλα τα ανθρωπιστικά προγράμματα και υπηρεσίες- ενισχύει την ηγεσία των οργανώσεων γυναικών με αναπηρία στην ανθρωπιστική δράση- ενημερώνει και επηρεάζει τις προσεγγίσεις που βασίζονται στην ανθεκτικότητα σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα- και βελτιώνει τη λογοδοσία.

Έφηβα κορίτσια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών για τους Πρόσφυγες αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ανάγκες των εφήβων κοριτσιών σε περιβάλλοντα κρίσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι παραμένουν ασφαλείς και ότι πραγματοποιούν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Εντοπίζει και προωθεί τρόπους με τους οποίους τα κορίτσια μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους, να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, να ολοκληρώνουν το σχολείο, να αναπτύσσουν ηγετικές δεξιότητες και να θεωρούνται πολύτιμο μέλος των οικογενειών και των κοινοτήτων τους.

Γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επιτροπή Γυναικών για τους Πρόσφυγες εργάζεται για την πλήρη εφαρμογή της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια στον ΟΗΕ. Αναλαμβάνει τη συνηγορία για να διασφαλίσει ότι ο ΟΗΕ και τα μέλη του υποστηρίζουν και αναγνωρίζουν το έργο των γυναικών, οι οποίες αποτελούν τους άξονες των κοινοτήτων τους και των οποίων η συμβολή είναι καθοριστική για να επανέλθουν οι χώρες τους στην πορεία προς την ειρήνη και την ασφάλεια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές