Εορτασμός των 2500 ετών της μοναρχίας του Ιράν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο εορτασμός των 2.500 ετών της μοναρχίας του Ιράν (περσικά: جشن‌های ۲۵۰۰ سالۀ شاهنشاهی ایران) ήταν ένα σύνολο εκδηλώσεων που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 1971 στο Ιράν. Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων απετέλεσε μία μεγάλη δεξίωση που διεξήχθη στην ιρανική έρημο στις 12 Οκτωβρίου 1971, κατ' εντολήν του Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, Σάχη του Ιράν.

Ο λόγος της δεξίωσης ήταν ο εορτασμός των 2.500 χρόνων από την ίδρυση της Περσικής αυτοκρατορίας από τον Κύρο, μια προσωπικότητα που ο ίδιος ο Σάχης άρχιζε να ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο. Κατά την διάρκεια των τριημερων εορτασμών ο Σάχης επιθυμούσε να στρέψει τα μάτια ολου του κόσμου στην χώρα του, προωθώντας την ως μια δυτική και μοντέρνα δύναμη αλλά και ως ανοικτή κοινωνία . Ταυτόχρονα θα έδειχνε στον κόσμο τον πλούτο και την μεγαλειώδη ιστορία της Περσικής Αυτοκρατορίας υπογραμμίζοντας κυρίως τον εαυτό του ως τον πλέον νόμιμο συνεχιστή και κληρονόμο της.

Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στα ερείπια της Περσεπόλεως, την αυτοκρατορική πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον Δαρείο Α΄ (διάδοχος του Κύρου) το 518 π.Χ. Μετά από 200 χρόνια η πόλη κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Σάχης για να φιλοξενήσει τους υψηλά προσκεκλημένους ανέθεσε την δημιουργία μια πόλης σε τέντες, δίπλα ακριβώς από τον ιστορικό χώρο. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Τζένσεν.

Πολλοί αρχηγοί κρατών παραβρέθηκαν, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος των Η.Π.Α, οι βασιλείς του Βελγίου, Δανίας, Ελλάδος, Ιορδανίας και Νορβηγίας, ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο στρατηγός Τίτο της Γιουγκοσλαβίας, ο πρόεδρος Μάρκος των Φιλιππίνων και δεκάδες εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο. Για αυτούς που παραβρέθηκαν «θα έβλεπαν το κέντρο βαρύτητας του κόσμου», όπως ο Σάχης ήθελε να παρουσιάζει τον εορτασμό.

Ο εορτασμός της Περσέπολης ήταν η πρώτη ένδειξη και αφορμή για την επερχόμενη πολιτική αστάθεια που θα κορυφωνόταν λίγα χρόνια αργότερα με την Ισλαμική Επανάσταση του Χομεϊνί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Michael Stevenson, Εορτασμός στην Περσέπολη, εκδόσεις Christoph Keller, ISBN 9783905829488