Εξειδίκευση πλοίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ως εξειδίκευση πλοίων (specialization) χαρακτηρίζεται η σύγχρονη τάση, των μόλις τελευταίων δεκαετιών που παρατηρείται στις θαλάσσιες μεταφορές, της ειδίκευσης ή εξειδίκευσης του μεταφορικού έργου και δυνατοτήτων των εμπορικών πλοίων.

Από αυτή την τάση προέκυψε μια πληθώρα κατηγοριών και τύπων πλοίων άγνωστες μέχρι την δεκαετία του 1950. Σ΄ αυτές υπάγονται οι επιμέρους διακρίσεις των δεξαμενόπλοιων όπως πετρελαιοφόρα, υγραεριοφόρα, οινοφόρα κ.λπ., των φορτηγών σε μπαλκ-κάριερ (μεταφοράς χύδην φορτίου (χύμα φορτίου), σε κοντέϊνερς (μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων), σε φορτηγιδοφόρα (μεταφοράς φορτηγίδων) σε ΟΡΕ (μεταλλευματοφόρα) κ.λπ. Αλλά και τα επιβατηγά σε επιβατηγά - οχηματαγωγά, καταμαράν επιβατηγά - οχηματαγωγά κ.λπ.

Πράγματι με αυτή την τάση παρατηρείται καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των θαλασσίων μεταφορών αφού κάθε εξειδικευμένο πλοίο είναι προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες μεταφοράς ενός ή και μιας κατηγορίας συγκεκριμένων εμπορευμάτων με μικρότερους κινδύνους, μικρότερα ασφάλιστρα, ταχύτερες και ασφαλέστερες φορτορκφορτώσεις.