Εξακουστός Βοϊωάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εξακουστός Βοϊωάννης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 11ος αιώνας[1]
Χώρα πολιτογράφησης Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αξιωματικός
Οικογένεια
Γονείς Βασίλειος Βοϊωάννης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχες d:Q3636538
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Κατεπάνω της Ιταλίας

Ο Εξακουστός Βοϊωάννης ήταν βυζαντινός στρατηγός και Κατεπάνω της Ιταλίας από το 1041 έως το 1042. Ήταν γιος του επίσης βυζαντινού στρατηγού Βασιλείου Βοϊωάννη.

Αντικατέστησε τον Μιχαήλ Δοκειανό μετά την ήττα του τελευταίου στην Μάχη του Μοντεματζόρε στις 4 Μαΐου. Ο Βοϊωάννης είχε λιγότερες εισφορές και ενισχύσεις από τον Δοκειανό έχοντας στην διάθεση του μόνο Βάραγγους. Ο Βοϊωάννης αποφάσισε να προσπαθήσει να απομονώσει τους Λομβαρδούς αντάρτες στο Μέλφι κι επιδίωξε μάχη μαζί τους κοντά στο Μοντεπελόζο.

Σύμφωνα με τον Γουλιέλμο της Απουλίας, πριν από τη μάχη έκανε μια ομιλία στα στρατεύματα του με σκοπό να τους εμψυχώσει. Οι Νορμανδοί στρατοπέδευσαν στο Μόντε Σιρίκολο και κατέλαβαν μια εφοδιοπομπή που προορίζονταν για το ελληνικό στρατόπεδο και ανάγκασε τους Βυζαντινούς σε μάχη, στην οποία ο Βοϊωάννης νικήθηκε και αιχμαλωτίστηκε (3 Σεπτεμβρίου 1041). Οι Νορμανδοί έδωσαν τον Βοϊωάννη σαν αιχμάλωτο στον Λομβαρδό Ατενούλφ του Μπενεβέντο. Ο τελευταίος δέχθηκε ένα μεγάλο ποσό λύτρα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Βοϊωάννη. Έπειτα από την απελευθέρωση του ο Βοϊωάννης αντικαταστάθηκε ως καπετάνω από τον Συνοδιανό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chalandon, Ferdinand, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile, Paris, 1907.
  • John Julius Norwich, The Normans in the South 1016-1130, Longmans: London, 1967.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Exaugustus Boioannes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.