Εξάωρη εργασία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εξάωρο είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο οι εργαζόμενοι ή τα άλλα μέλη ενός ιδρύματος (που μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα σχολείο) αφιερώνουν έξι ώρες για να συνεισφέρουν. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ευρέως διαδεδομένο οκτάωρο ή οποιαδήποτε άλλη χρονική ρύθμιση. Έχει επίσης προταθεί ως καλύτερη εναλλακτική λύση για την τετραήμερη εβδομάδα, έναν άλλο προτεινόμενο τρόπο μείωσης του χρόνου εργασίας.

Ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Αυστραλία, το εξάωρο και η τετραήμερη εβδομάδα υποστηρίζονται από τους Αυστραλούς Πράσινους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας υποστηρίζει τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας (35 ώρες).

Φινλανδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2020, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τάχθηκε υπέρ μιας αλλαγής προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μιας εξάωρης εργάσιμης ημέρας.

Το αποτέλεσμα μιας φινλανδικής μελέτης έδειξε θετικά αποτελέσματα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Φινλανδίας τάσσεται επίσης υπέρ της εξάωρης εργάσιμης ημέρας.

Ιταλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία) τάσσεται υπέρ της εξάωρης εργάσιμης ημέρας.

Νορβηγία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κόκκινο Κόμμα (Νορβηγία) έχει ταχθεί υπέρ μιας εξάωρης εργάσιμης ημέρας.

Σουηδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 6ωρη εργάσιμη ημέρα αποτελεί αντικείμενο επαναλαμβανόμενης συζήτησης από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αφού ο διακεκριμένος κοινωνιολόγος και πολιτικός Alva Myrdal πρότεινε την εφαρμογή της στην Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από μερικά παραδείγματα εταιρειών που ήδη εφαρμόζουν 6ωρη εργασία στη Σουηδία, ενώ έχει αναφερθεί και η έννοια της τάσης προς την εξάωρη εργασία. Από το 2002 υπάρχει ένας χώρος εργασίας με 6ωρη εργασία στη μικρή πόλη Mölndal. Αυτό οδήγησε σε υψηλότερη κερδοφορία, η οποία εφαρμόστηκε χωρίς μείωση των μισθών. Ένα από τα άτομα που εργάζονται στην εταιρεία υποστήριξε ότι "έχετε περισσότερη ενέργεια. Είσαι σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Πιο αποδοτικός. Σας υπόσχομαι: αποδίδετε 20-30% περισσότερο σε έξι ώρες από ό,τι σε οκτώ". ("Man orkar mera. Är piggare. Effektivare. Jag lovar: Man presterar 20-30 procent mer på sex timmar än på åtta.") [εκκρεμεί παραπομπή] Στη Σουηδία έχουν δοκιμαστεί διάφορες εφαρμογές της έννοιας σε μικρή κλίμακα, μεταξύ άλλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Στο Γκέτεμποργκ, ένα πείραμα με 70 νοσηλευτές επί 18 μήνες διαπίστωσε μείωση των αναρρωτικών αδειών, καλύτερη αυτοαναφερόμενη υγεία καθώς και αύξηση της παραγωγικότητας, με κόστος 1,3 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Δύο μεγάλα κόμματα υποστηρίζουν τη μείωση των ωρών εργασίας στη Σουηδία από το 2022. Το κόμμα Vänsterpartiet (το αριστερό κόμμα) τάσσεται υπέρ της 6ωρης εργάσιμης ημέρας χωρίς μειωμένες αποδοχές. Το Miljöpartiet de gröna (Το πράσινο κόμμα) έχει ως στόχο την εβδομαδιαία εργασία 30 ωρών.

Άλλα κόμματα που τάσσονται υπέρ της 6ωρης εργάσιμης ημέρας είναι: το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα (Σουηδία).

Περίπου οι μισοί Σουηδοί θα προτιμούσαν να εργάζονται λιγότερες ώρες παρά να πληρώνονται περισσότερο, με τις γυναίκες να είναι πιο θετικές απέναντι σε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Η πλειονότητα των Σουηδών τάσσεται υπέρ της συντόμευσης της εβδομαδιαίας εργασίας, με τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τις γυναίκες και τα άτομα που απασχολούνται στα λεγόμενα εργατικά επαγγέλματα.

Ελβετία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελβετικό Εργατικό Κόμμα τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης μειωμένης εργάσιμης ημέρας (αν και ζητάει 35 ώρες και όχι 30).