Εναλλακτική Τράπεζα Ελβετίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Κεντρικά της ABS στο Όλτεν

Η Εναλλακτική Τράπεζα Ελβετίας AG (Alternative Bank Schweiz - ABS) με έδρα στο Όλτεν (Olten) της Ελβετίας, είναι ένα ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα με στόχο όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά την προώθηση οικολογικών και κοινωνικών έργων. Η ABS εγκρίνει τα δάνεια μόνο εάν ο σκοπός τους εντάσσεται στο πλαίσιο των δεοντολογικών και ηθικών κατευθυντήριων γραμμών της. Παραχωρεί δάνεια και επιχορηγήσεις σε οκτώ τομείς χρηματοδότησης (π. χ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιολογική γεωργία, υγεία & πρόληψη), καθώς και την οικολογική κατασκευή και την ανακαίνιση. Το σήμα κατατεθέν της ABS είναι η διαφάνεια: δημοσιεύει τα ονόματα των δανειοληπτών και τους σκοπούς της πιστώσεως τους.

Τομείς δραστηριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εναλλακτική Τράπεζα Ελβετίας AG είναι ενεργή στε τομείς όπως η εξοικονόμηση, η κατάθεση και η χρηματοδότηση. Εκτός από την ιδιότητα της ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η ABS είναι ένας κοινωνικο-πολιτικός θεσμός: Στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων θέλει να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό στο θέμα της καλύτερης σχέσης με το χρήμα.

Μέθοδοι λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικά, η ABS ακολουθεί δημοκρατικές πολιτικές, καθώς η συμμετοχή και οι ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες έχουν υψηλή προτεραιότητα στην αντζέντα της. Έχει υιοθετήσει επίσης ένα σύστημα ποσοστώσεων για το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το οποίο κανένα φύλο δε μπορεί να κατέχει περισσότερο από το 60 % των εδρών.

Στοιχεία και αριθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το τέλος του 2014, η ABS εξυπηρετούσε 33.224 πελάτες. Το σύνολο της περιουσίας της ανήλθε σε 1,586 δισ. ελβετικά φράγκα. Στην ABS συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 στους μετόχους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εναλλακτική Τράπεζα Ελβετίας AG ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 1990 στο Όλτεν από αυτο-διαχειριζόμενες οικολογικές και αναπτυξιοκεντρικές οργανώσεις και σχετικά κινήματα. Οφείλει την ίδρυσή της, μεταξύ άλλων, στις προπαρασκευαστικές εργασίες της Διακήρυξης της Βέρνης (EvB).

Επέκταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997 η ABS άνοιξε το πρώτο της υποκατάστημα στη γαλλόφωνη Ελβετία, στη Λοζάνη ενώ, το 2005, ακολούθησε ένα γραφείο πληροφοριών στην ιταλόφωνη Ελβετία στην Μπελλιντσόνα, το οποίο εν τω μεταξύ έκλεισε πάλι. Το 2010 άνοιξε στη Ζυρίχη ένα συμβουλευτικό γραφείο.

Ριζοσπαστικές ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απόφαση της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, η ABS εισήγαγε τον Οκτώβριο του 2015 τα αρνητικά επιτόκια για ιδιώτες πελάτες και υπήρξε η πρώτη τράπεζα που προέβησε σε μια τέτοια ενέργεια.[1]

Η Τράπεζα είναι μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τις Τραπεζικές Εργασίες με Αξίες (Global Alliance for Banking on Values).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηθικές Επενδύσεις
  • Ινστιτούτο Κοινωνικoύ Banking

Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιμέρους στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εναλλακτική Τράπεζα της Ελβετίας: Νέες συνθήκες σε όλους σχεδόν τους λογαριασμούς. Στα: www.abs.ch. 17. Τον οκτώβριο του 2015, ανακτήθηκε στις 26. Τον οκτώβριο του 2016.