Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμφάνιση φωτογραφικού φιλμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η εμφάνιση φωτογραφικού φιλμ στην φωτογραφία ξεκινάει με την έκθεση του φιλμ στο φως. Με την έκθεση του φιλμ στο φως οι κρύσταλλοι αργύρου που περιέχει το φιλμ και εκτίθενται στο φως υφίστανται μια φωτοχημική μετατροπή. Όσοι κρύσταλλοι αργύρου έχουν εκτεθεί στο φως έρχονται σε επαφή με ηλεκτρόνια και μετατρέπονται σε άτομα μεταλλικού αργύρου. Όσοι κρύσταλλοι αργύρου δεν έχουν δεχτεί φως παραμένουν αμετάβλητοι και φωτοευαίσθητοι.

Η δεύτερη μετατροπή του φιλμ συμβαίνει με την χρήση ενός χημικού υγρού που λέγεται developer. Σε αυτή τη μετατροπή δημιουργείται η φωτογραφία όπως την ξέρουμε, με τον διαχωρισμό της σε σκούρες και ανοιχτές περιοχές. Σκούρες περιοχές στη φωτογραφία είναι αυτές που έχουν εκτεθεί περισσότερο στο φως και αντιστοιχούν στα φωτεινά σημεία της φωτογραφίας ενώ ανοιχτές περιοχές είναι αυτές που δεν φωτίστηκαν και αντιστοιχούν στα σκοτεινά σημεία της φωτογραφίας.

Για περιπτώσεις που δεν χρειάζεται οι εικόνες να έχουν παντού οξύτητα, ένα ρηχό βάθος πεδίου είναι πιο αποτελεσματικό καθώς δίνει έμφαση στο θέμα θολώνοντας το προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Η τελευταία ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η τοποθέτηση σε ένα ειδικό υγρό που λέγεται fixer και μετατρέπει τους κρυστάλλους αργύρου που δεν έχουν εμφανιστεί, σε διαλυτά στο νερό άλατα. Μόνο μετά από αυτή την διαδικασία είναι ασφαλής η τελική έκθεση σε φως.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Βιβλίο του Φωτογράφου, John Hedgecoe, Εκδόσεις Μωρεσόπουλος/Φωτογραφία
  • Φωτογραφία, Πλάτων Ριβέλλης, σελ. 256 - 257, Εκδόσεις Φωτοχώρος - Φωτογραφικός, Αθήνα 1991

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]