Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάνος Κόνσολας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εμμανουήλ Κόνσολας)
Μάνος Κόνσολας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12 Φεβρουαρίου 1964 (1964-02-12) (60 ετών)
Κάρπαθος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Ιταλικά
Αγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠολιτικός-Ακαδημαϊκός-Συγγραφέας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (από 2012, εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσων)[1]
αναπληρωτής γραμματέας[2]
Ιστότοπος
www.konsolas.gr

Ο Μάνος (Εμμανουήλ) Κόνσολας (Κάρπαθος, 12 Φεβρουαρίου 1964) είναι Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Δωδεκανήσου[3] και πρώην υφυπουργός Τουρισμού[4] (9 Ιουλίου 2019 - 4 Ιανουαρίου 2021) στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε το 1964 στην Κάρπαθο και είναι γιος του Νικία και της Μαρίας Κόνσολα. Είναι παντρεμένος με την Άννα-Μαρία Πάχου και έχει ένα γιο, το Νικία.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Φιλοσοφία στο τμήμα Facolta di Magistero di Bari του Πανεπιστημίου του Μπάρι της Ιταλίας (1983-1984) και είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου (1986) και του Τμήματος Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1993). Έλαβε, επίσης, το δίπλωμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1994).

Πραγματοποίησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001).

Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάνος Κόνσολας είναι Τακτικός Καθηγητής στην Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διατέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής[5] στην ίδια Σχολή από το 2016 έως και το 2020.

Δίδαξε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι διδάσκων σε επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς, επίσης, και σε δομές κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ), σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) και Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.).

Από το 2001 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αρχικά ως συμβασιούχος διδάσκων και κατόπιν εκλέγεται ομόφωνα ως Λέκτορας. Διαθέτοντας μακρόχρονη διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ως μέλος ΔΕΠ εκλέγεται ομόφωνα το 2009 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ) της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική Μεθοδολογία και Εφαρμογές της». Το 2014 εκλέγεται ομόφωνα από το εκλεκτορικό σώμα στη βαθμίδα του Μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή. Στις 11 Απριλίου 2016 συγκροτείται Ειδική Επταμελής Επιτροπή Επιλογής για την εξέλιξή του στη βαθμίδα Αναπληρωτή Καθηγητή, οπού εκλέγεται ομόφωνα. Το 2021 εκλέγεται ομόφωνα Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Έχει διδάξει σε Μεταπτυχιακά και Διατμηματικά Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγίου και άλλων Πανεπιστημίων και είναι μέλος σε διεθνείς επιστημονικές και εκπαιδευτικές ενώσεις.

Είναι συντάκτης ερευνητικών προτάσεων και μέλος ερευνητικών ομάδων σε εθνικά και διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικός συνεργάτης σε ινστιτούτα και κρατικά ιδρύματα.

Πολιτική διαδρομή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την πολιτική του πορεία και διαδρομή από την αυτοδιοίκηση όταν διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου την περίοδο 2006-2010.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσων.[6] Επανεξελέγη στις εκλογές που ακολούθησαν, στις 17 Ιουνίου. Επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, στις επαναληπτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Κατά τη θητεία του ως Βουλευτής Δωδεκανήσου από το 2012 έως το 2019, εξελέγη Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Γραμματέας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και ήταν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ανέλαβε υφυπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.[7]

Κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά (2012-2015) ήταν υπεύθυνος για θέματα Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου.

Στις 18 Μαρτίου 2015 ανέλαβε Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις 18 Νοεμβρίου 2016 ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρισε εκ νέου στη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας[8].  

O Mάνος Κόνσολας είναι συγγραφέας βιβλίων, κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων.  Διαθέτει, επιπλέον, εμπειρία ως κριτής - αξιολογητής άρθρων για δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο εστιάζει στα προγράμματα σπουδών, την εφαρμοσμένη παιδαγωγική, τη διδακτική μεθοδολογία, τα περιεχόμενα μάθησης, καθώς και τις εναλλακτικές εφαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Συγγραφή Βιβλίων

  • Ανδρεαδάκης Ν., Καρανικόλα Ζ., Κόνσολας Μ., Παναγιωτόπουλος Γ. (2019), Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού. Επιμόρφωση και Διεθνείς Οργανισμοί. Αθήνα: Γρηγόρη.
  • Καλδή Στ, & Κόνσολας Μ., (2016). Διδακτική μέθοδος project και διαθεματικότητα: Θεωρία, έρευνα και πράξη. Αθήνα: Γρηγόρη.
  • Κόνσολας Μ. & Νικολάου Ε., (2009). Το ντροπαλό παιδί. Απόψεις των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της διδακτικής πράξης. Αθήνα: Γρηγόρη.  

Επιμέλεια Βιβλίων

  • Roopnarine, J. & Johnson, J. Ποιοτικά Προγράμματα για την Εκπαίδευση της πρώιμης Παιδικής και της Νηπιακής Ηλικίας: Μια Τεκμηριωμένη Διαδρομή 25 Ετών. Εισαγωγή & Επιστημονική Επιμέλεια: Κόνσολας, Μ., Ανδρεαδάκης, Ν. (2019). Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση.
  • Pasi Sahlberg.(2018). Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, Μαθήματα παιδείας. Εισαγωγή-Επιστημονική επιμέλεια: Κουτσουβάνου Ευ., Κόνσολας Μ. Αρβανίτη-Παπαδοπούλου Τ., Ζορμπαλά Ελπ., Αθήνα: Παπαζήση.
  • McAfee O., Leong D., Bodrova E., (2010). Βασικές αρχές της αξιολόγησης στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Εισαγωγή-Επιστημονική επιμέλεια: Μ. Σακελλαρίου-Μ. Κόνσολας. Μετάφραση: Τ. Πλυτά. Αθήνα: Παπαζήση.
  • Jacobsen D., Eggen P., Kauchac D., (2009). Μέθοδοι διδασκαλίας: Ενίσχυση της Μάθησης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο. Μετάφραση: Λαμπρέλλη Ρ., Επιστημονική Επιμέλεια: Μ. Σακελλαρίου & Μ. Κόνσολας. Αθήνα: Ατραπός. / Επανέκδοση, 2011. Αθήνα: Διάδραση.                        
  • Κόνσολας Μ., Παναγιωτόπουλος Γ., Παπαπέτρου Σ., (2009). Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μια θεωρητική προσέγγιση ιδεολογικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών ζητημάτων. Β΄ Έκδοση. Επιστημονική Επιμέλεια: Μ. Κόνσολας, Γ. Παναγιωτόπουλος, Σ. Παπαπέτρου. Αθήνα: Γρηγόρη.          
  • Παπαπέτρου Σ., Παναγιωτόπουλος Γ., Κόνσολας Μ., (2004). Ιδεολογικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις των προβλημάτων των ευπαθών ομάδων: Διαμόρφωση κοινωνικών στάσεων, Α΄ Έκδοση. Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕ.ΠΕ.Π.) Λεχαινών, Λεχαινά Ηλείας.  
  • Katz L., & Chard S., (2004). Η Μέθοδος Project: Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Επιστημονική Επιμέλεια: Μ. Κόνσολας, Μετάφραση: Λαμπρέλλη Ρ., Αθήνα: Ατραπός.        

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]