Εμβατήριο του Μπαντονβίλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το εμβατήριο του Μπαντονβίλ ή εμβατήριο του Μπάντενβαϊλερ (γερμ. Badonviller-Marsch ή Badenweiler-Marsch) (Συλλογή στρατιωτικών εμβατηρίων II, αρ. 256) είναι μουσική σύνθεση του 1914 από τον συνθέτη στρατιωτικής μουσικής Γκέοργκ Φιρστ για το Βασιλικό Σύνταγμα Ιππικού της Βαυαρίας (Königlich Bayerisches Infanterie-Leib-Regiment).

Το μουσικό εμβατήριο γράφτηκε προς ανάμνηση της μάχης του Μπαντονβίλ στην ομώνυμη πόλη Μπαντονβίλ της Λωρραίνης που διεξάχθηκε στις 12 Αυγούστου 1914, και στην οποία έλαβε μέρος το Βασιλικό Σύνταγμα Ιππικού της Βαυαρίας με νικηφόρα έκβαση για τους Βαυαρούς. Οι σάλπιγγες στην εισαγωγή του κομματιού μιμούνται τον ήχο των ασθενοφόρων που μεταφέρουν τους τραυματίες της μάχης.

Το εμβατήριο έλαβε εξέχουσα θέση στην μουσική της Γερμανίας την εποχή των Ναζί, αφού είχε καθοριστεί από τον ίδιο τον Χίτλερ να συνοδεύει της δημόσιες εμφανίσεις του. Ο τίτλος του άλλαξε στο γερμανικό Μπάντενβαϊλερ (Badenweiler-Marsc), έμεινε μέχρι σήμερα γνωστό με αυτό το όνομα. Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου το εμβατήριο έπαψε πια να παίζεται δημοσίως, διότι είχε συνδεθεί άρρητα με την ανάμνηση στον Χίτλερ και την Ναζιστική Γερμανία. Αν και δεν απαγορεύτηκε, δεν περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των Γερμανικών φιλαρμονικών ορχηστρών, είτε στο στρατιωτικό, αστυνομικό, πολιτικό ή κοινωνικό τομέα, εκτός από εξαιρέσεις στα πλαίσια μουσικών παραστάσεων ιστορικού υπόβαθρου. Συνεχίζει όμως να ακούγεται σε ιστορικά ντοκιμαντέρ ή σύγχρονα κινηματογραφικά έργα στα οποία εμφανίζεται ο Χίτλερ, ή αναπαρίσταται το ιστορικό σκηνικό εκείνης της εποχής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]