Ελληνικό διαβατήριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα Ελληνικά διαβατήρια εκδίδονται αποκλειστικά για Έλληνες πολίτες για σκοπούς διεθνούς ταξιδιού. Τα βιομετρικά διαβατήρια εκδίδονται από τις 26 Αυγούστου 2006, με διαβατήρια παλαιού τύπου να κηρύσσονται άκυρα από την 1η Ιανουαρίου 2007. Από τον Ιούνιο του 2009, το τσιπ RFID του διαβατηρίου περιλαμβάνει δύο δακτυλικά αποτυπώματα καθώς και μια εικόνα JPEG υψηλής ανάλυσης του κατόχου του διαβατηρίου. Κάθε Έλληνας πολίτης είναι επίσης πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διαβατήριο, μαζί με την εθνική ταυτότητα, επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή σε οποιοδήποτε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ελληνικό διαβατήριο ακολουθεί τον τυποποιημένο σχεδιασμό διαβατηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μπορντό κόκκινο κάλυμμα και το εθνικό έμβλημα που απεικονίζεται στο κέντρο του μπροστινού καλύμματος. Η λέξη ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ γράφεται κάτω από το εθνόσημο, ενώ τα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εμφανίζονται παραπάνω. Ένα ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο έχει το ίδιο μέγεθος και σχεδιασμό όπως το προηγούμενο, αλλά έχει μαύρο εξώφυλλο και το κείμενο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ κάτω από το εθνόσημο. Έχει 32 σελίδες και ισχύει για 5 χρόνια.

Όλα τα πεδία στη σελίδα του ιδιοκτήτη παρουσιάζονται στα ελληνικά και στα αγγλικά, με τη μετάφραση στις άλλες γλώσσες της ΕΕ να βρίσκεται αλλού στο διαβατήριο. Οι κύριες πληροφορίες του ιδιοκτήτη (όνομα και τόπος γέννησης) είναι μεταγραφή από το ελληνικό στο λατινικό αλφάβητο. Εμφανίζονται τα ακόλουθα πεδία:

 • Τύπος (P για Διαβατήριο)
 • Αριθμός διαβατηρίου
 • Χώρα [ΕΛΛ/GRC]
 • Επώνυμο (Ελληνικό/Λατινικό αλφάβητο)
 • Όνομα (Ελληνικό/Λατινικό αλφάβητο)
 • Εθνικότητα [ΕΛΛΗΝΙΚΗ/Hellenic]
 • Ημερομηνία γέννησης (Λατινικό αλφάβητο)
 • Τόπος γέννησης (Ελληνικό/Λατινικό αλφάβητο)
 • Φύλο (Α/Γ)
 • Ημερομηνία έκδοσης (Λατινικό αλφάβητο)
 • Ημερομηνία λήξης (Λατινικό αλφάβητο)
 • Γραφείο έκδοσης (Ελληνικό/Λατινικό αλφάβητο)

Η σελίδα του κομιστή περιέχει μια ευανάγνωστη λωρίδα που ξεκινάει με P<GRC.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τελευταία έκδοση του ελληνικού διαβατηρίου πληροί τα διεθνή πρότυπα όπως ορίζονται από τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Στα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται η ασφαλής ελασματοποίηση, η μελάνη μεταβαλλόμενης χρώσης, οι σελίδες με περίπλοκα σχέδια, το μικροκείμενο, τα υδατογραφήματα, τα θέματα ασφαλείας, οι εικόνες που φαίνονται μόνο με υπεριώδη ακτινοβολία (δευτερεύουσα εικόνα προσώπου του ιδιοκτήτη, φθορίζουσες ίνες ασφαλείας κλπ.), ανυψωμένη (σκάλισμα) εκτύπωση και τσιπ.[1][2] Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στο τσιπ προστατεύονται χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ψηφιακής κρυπτογράφησης.[3]

Διαδικασία έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ελληνικά διαβατήρια εκδίδονται από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ. Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο πρόσωπο σε περίπτωση παιδιού κάτω των 14 ετών, συνοδευόμενο από γονέα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ή σε ελληνική προξενική αρχή. Με την υποβολή όλων των απαιτήσεων (ειδική φωτογραφία πορτρέτου, αίτημα έκδοσης και αμοιβή), το αστυνομικό τμήμα ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης. Όλα τα διαβατήρια κατασκευάζονται κεντρικά στο κεντρικό κτίριο της διεύθυνσης στην Αθήνα. Ανάλογα με τις περιστάσεις, τα διαβατήρια εκδίδονται σε 3 έως 9 εργάσιμες ημέρες και πρέπει να παραληφθούν στο αστυνομικό τμήμα στο οποία υποβλήθηκε το αίτημα έκδοσης. Για το σκοπό αυτό, ο αιτών πρέπει να φέρει μαζί του την ειδική απόδειξη που έλαβε μετά την υποβολή αίτησης. Τα τυπικά διαβατήρια ισχύουν για περίοδο 10 ετών για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω και 3 ετών για παιδιά κάτω των 14 ετών (επίσημη έκδοση του 135ου Προεδρικού Διατάγματος το 2007).

Τα ελληνικά διαβατήρια δεν μπορούν να επεκταθούν. Ο κάτοχος πρέπει να υποβάλει αίτημα για νέο εάν το διαβατήριό του λήξει εντός των επόμενων έξι μηνών από την αίτηση και σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει μετά την ημερομηνία λήξης.

Η έκδοση ενός τυπικού διαβατηρίου ενηλίκων κοστίζει 84.40 ευρώ, ενώ το κόστος του παιδικού κοστίζει 73.60 ευρώ. Η επανέκδοση ενός υπάρχοντος διαβατηρίου που εξακολουθεί να ισχύει χωρίς να υπάρχουν κενές σελίδες είναι δυνατή με ημερομηνία ισχύος που αντιστοιχεί στο προηγούμενο διαβατήριο και κόστος €53.

Ταξίδι χωρίς θεωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαιτήσεις θεωρήσεων για Έλληνες πολίτες
  Ελλάδα
  Ελευθερία κίνησης
  Δεν απαιτείται θεώρηση
  Θεώρηση κατά την άφιξη
  Ηλεκτρονική θεώρηση
  Η θεώρηση είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου ή κατά την άφιξη
  Απαιτείται θεώρηση πριν την άφιξη

Οι απαιτήσεις θεωρήσεων για Έλληνες πολίτες είναι διοικητικοί περιορισμοί εισόδου από τις αρχές άλλων κρατών που έχουν τοποθετηθεί στους πολίτες της Ελλάδας. Στις 3 Ιουλίου 2018, οι Έλληνες πολίτες είχαν πρόσβαση σε 183 χώρες και εδάφη χωρίς θεώρηση εισόδου ή κατά την άφιξή τους, κατατάσσοντας το 6ο στον κόσμο σύμφωνα με τον Δείκτη Περιορισμών Θεωρήσεων (μαζί με το αυστραλιανό διαβατήριο). Επιπλέον, ο δείκτης διαβατηρίων του Arton Capital το κατατάσσει 4ο στον κόσμο σε ταξιδιωτική ελευθερία χωρίς να χρειάζεται θεώρηση σε 162 χώρες (μαζί με τα διαβατήρια Αυστρίας, Βελγίου, Καναδά, Ιρλανδίας, Μαλαισίας και Πορτογαλίας) στις 3 Ιουλίου 2018.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Παρουσίαση Ελληνικού Διαβατηρίου,"Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας"
 2. Παρουσίαση Διεύθυνσης Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας,"Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας"
 3. Βιομετρικά χαρακτηριστικά ,"Διεύθυνση Διαβατηρίων & Εγγράφων Ασφαλείας"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]