Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής, (αρκτικόλεξο ΕΚΠΑΖ), είναι ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1990, ενώ η συστηματική δραστηριότητά του είχε ξεκινήσει από το 1984, στη Θεσσαλονίκη.

Κύρια δραστηριότητα του ΕΚΠΑΖ είναι η ανάληψη κτηνιατρικής φροντίδας κάθε άγριου ζώου και πουλιού της ελληνικής πανίδας, (μη περιοριζόμενη μόνο σ΄ αυτή), που χρήζει περίθαλψης, ανεξάρτητα μεγέθους και σπανιότητας, με απώτερο στόχο την επανένταξή του στη φύση, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον την μόνιμη διατήρησή του σε περιβάλλον που οι συνθήκες να προοομοιάζουν με το φυσικό του βιότοπο. Έτσι υπό τις συνθήκες αυτές το ΕΚΠΑΖ συμβάλλει ουσιαστικά και στην επιβίωση κάποιων ειδών που πλησιάζουν το όριο εξαφάνισής των.

Σημαντικότερος παράγοντας της λειτουργίας του ΕΚΠΑΖ θεωρείται αφενός μεν η ευαισθητοποίηση πολιτών στην ανακάλυψη και ειδοποίηση για σωτηρία άγριου ζώου και αφετέρου η συνδρομή και βοήθεια που παρέχουν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες - Αρχές (δασικές, κοινοτικές, δημοτικές, νομαρχίες, αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές) που ευαισθητοποιημένες στους στόχους του παρέχουν άμεσες διευκολύνσεις στη περισυλλογή και μεταφορά τέτοιων ζώων, πουλιών προκειμένου να φτάσουν στις μόνιμες εγκαταστάσεις ασφαλώς.

Η προσφορά του ΕΚΠΑΖ έχει αναγνωριστεί επίσημα με αρκετές βραβεύσεις όπως από το Υπουργείο Γεωργίας το 1987, την Ακαδημία Αθηνών το 1992, το παράρτημα UNESCO Ελλάδας το 2005 κ.λπ.