Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελληνικόν Αίμα (εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ελληνικόν Αίμα)

Ελληνικόν Αίμα ονομαζόταν αντιστασιακή οργάνωση στην Αθήνα, στη διάρκεια της κατοχής, στο Β' Π.Π., (περίοδο 1941 - 1944). Η οργάνωση εξέδιδε με τον ίδιο τίτλο αντιστασιακό έντυπο το οποίο συνέχισε να εκδίδεται ως πρωινή πολιτική ημερήσια εφημερίδα.

Την έκδοση του εντύπου αυτού ξεκίνησαν αρχικά, τον Ιούνιο του 1942, οι δημοσιογράφοι Λάζαρος Πηνιάτογλου (1909 - 1945), Κωνσταντίνος Βοβολίνης (1913 - 1970) και Ιωάννης Μήλιος (1903-1990), που το κυκλοφορούσαν μυστικά χέρι με χέρι. Από τις στήλες του εντύπου αυτού, που διακρινόταν για την ζωηρή εθνική αρθρογραφία του, διεξαγόταν και ένας συστηματικός αγώνας κατά των κομμουνιστών και της αριστερής παράταξης γενικότερα, που συνεχίστηκε εντονότερα και μετά την απελευθέρωση. Διευθυντής της εφημερίδας διετέλεσε και ο Αντώνιος Σβώκος.

Σε φύλλο της εφημερίδας αυτής τον Μάρτιο του 1945 δημοσιεύτηκε αντίγραφο της επιστολής του Νικολάου Πλαστήρα, που διατελούσε τότε πρωθυπουργός, με την οποία επιζητούσε τη σύμπραξη της Γερμανίας προκειμένου να σταματήσει ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος το 1940 - 1941. Αυτό είχε ως συνέπεια ο τότε αντιβασιλέας αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός να ζητήσει την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού που κρινόταν πλέον ως δωσίλογος. Έτσι στις 8 Απριλίου του 1945 ο Νικόλαος Πλαστήρας παραιτήθηκε της πρωθυπουργίας, παρότι είχε αναλάβει κατά πλήρη αποδοχή του πολιτικού κόσμου.

Λίγους μήνες μετά, στο φόβο της αποκάλυψης κάποιων επιστολών και του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού προς τις γερμανικές και ιταλικές αρχές κατοχής που είχε υποβάλει επί κυβερνήσεως Τσολάκογλου, άρχισε η παρακολούθηση της εφημερίδας. Εντός του ίδιου έτους, 1945, πεθαίνει αιφνίδια ο κύριος εκδότης της, ο Λάζαρος Πηνιάτογλου, σε ηλικία 36 ετών.

Διαρκούντος του 1947 διατάχθηκε η διακοπή της έκδοσης. Το Ελληνικόν Αίμα επανεκδόθηκε μετά από τρεις μήνες, πλην όμως διατάχθηκε και πάλι το οριστικό πλέον κλείσιμο λίγους μήνες μετά, το 1948.