Ελληνική ομοσπονδία αθλημάτων επί στύλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνική ομοσπονδία αθλημάτων επί στύλου
ΌνομαΕλληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων επί Στύλου
Ίδρυση19 Ιουλίου 2016
Χρώματα               Μαύρο, Μπλε, Ασημένιο
ΠρόεδροςΠαραστατίδης Θεμιστοκλής
Ιστοσελίδαwww.hellenicpolesport.gr

Η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλημάτων επί Στύλου (Hellenic Pole Sport Federation) ιδρύθηκε το 2016 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποσκοπεί στην προώθηση της ανάπτυξης του αθλήματος του Pole Sport στην Ελλάδα.

Η HPSF είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλημάτων επί Στύλου (International Pole Sport Federation), η οποία διοικεί διεθνώς το αθλητικό Pole, δημιουργώντας ένα διαρθρωμένο διαγωνισμό, καθοδήγηση και μορφότυπο εκπαίδευση που έχει γίνει δεκτός από τα διεθνή όργανα διοίκησης του αθλητισμού. Η IPSF είναι Observer μέλος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Διεθνών Ομοσπονδιών (GAISF) και είναι υπογράφοντες του Παγκόσμιου Συνδέσμου κατά του Ντόπινγκ (WADA). Ο στόχος της IPSF και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλημάτων επί Στύλου είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή να αναγνωρίσει το Pole ως επίσημο άθλημα και με τη σειρά του να γίνει τελικά μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Έλληνες Πρωταθλητές/τριες εκπροσωπούν κάθε χρόνο την Ελλάδα στο IPSF World Pole Championships στο οποίο συμμετέχουν αθλητές από 40 και πλέον χώρες. Οι κανόνες, οι κανονισμοί και οι βαθμολογίες δημιουργήθηκαν προσεκτικά από την τεχνική επιτροπή του IPSF σε συνεργασία με κοινότητες του Pole για την προώθηση δίκαιης και διαφανούς κριτικής.

Τα είδη του Αθλητικού Pole[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • To Pole Sport περιλαμβάνει καλλιτεχνικά στοιχεία αλλά βασίζεται περισσότερο στον αθλητισμό και την τεχνική αξία και κρίνεται από έναν πρωτότυπο Κώδικα Σημείων σύμφωνα με άλλα αθλήματα Ολυμπιακών προτύπων
  • Το Artistic Pole ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ελευθερία έκφρασης με μεγαλύτερη έμφαση στην καλλιτεχνική ερμηνεία και κρίνεται από τους Κανόνες Σειράς Freestyle Pole, και στηρίζεται περισσότερο σε θέματα τέχνης, χορογραφίας και μουσικότητας.
  • Το Ultra Pole, είναι ο πρώτος από τους νέους κλάδους, που σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα. To Ultra Pole είναι μάχη από tricks ενός αθλητή ενάντια σε άλλους ανταγωνιστές, εκφράζοντας μέσα από τις δεξιότητες, την απόλυτη ακροβατική και δημιουργική έμπνευση
  • Το Para Pole δημιουργήθηκε ώστε να συμπεριλάβει όλους τους αθλητές με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, που ενδιαφέρονται για τον ανταγωνισμό και το άθλημα του Pole

Πανελλήνια Πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 02/04/2017 Hellenic Open Pole Sport Championship 2017 στο κλειστό γήπεδο ΒΑΟ στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή 30 αθλητών στο Pole Sport.
    Επικεφαλής Κριτής: Tracy Mak (Σιγκαπούρη), Κριτές: Marie Revedal (Σουηδία), Aleksandra Matusiak (Νορβηγία), Heidi Wendt (Γερμανία), Cece Kotevska (Σκόπια), Julanne Barry(Αγγλία)
  • 26/05/2018 Hellenic Open Pole Sport Championship 2018 στο κλειστό γήπεδο Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη με 57 συμμετοχές αθλητών (49 Pole Sport, 8 Artistic Pole) - 1 Συμμετοχή Open από Γαλλία.
    Επικεφαλής Κριτής: Petra Larsson (Σουηδία), Κριτές: Rebekah Metcalfe (Αγγλία), Marie Revedal (Σουηδία), Britt Schρoeder (Γερμανία), Χάλκη Γιώτα (Ελλάδα), Ζουμπορλή Αναστασία (Ελλάδα)
  • 23/03/2019 Hellenic Open Pole Sport Championship 2019 στο κλειστό γήπεδο Ολυμπιακού Χωριού "Φοίβος" με 90 συμμετοχές αθλητών (62 Pole Sport, 14 Artistic Pole, 2 Ultra Pole, 12 Aerial Sport (Hoop))
  • Επικεφαλής Κριτής: Petra Larsson (Σουηδία), Κριτές: Natalie Kolot (Ουκρανία), Noga Baron (Ισραήλ), Χάλκη Γιώτα (Ελλάδα), Ζουμπορλή Αναστασία (Ελλάδα)