Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1990 με έδρα την Αθήνα και εργάζεται για τη διατήρηση του αρχειακού υλικού, εκπροσωπώντας έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων αρχειονόμων. Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα, τον Ταμία και τρία μέλη και είναι υπεύθυνο για την ορθή λειτουργίας της.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από το έργο της, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση των εργασιών που σχετίζονται με τη διατήρηση των αρχείων και να προβάλλει την αξία της αρχειακής κληρονομιάς. Για την επίτευξη του σκοπού της, η Εταιρεία θέτει τους εξής στόχους [1], οι οποίοι όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της είναι:

  1. Η προαγωγή της μελέτης και έρευνας θεμάτων σχετικών με την Αρχειονομία, τη διάσωση και την προστασία πάσης φύσεως αρχειακού υλικού, την ταξινόμηση και την αξιοποίηση της αρχειακής κληρονομιάς.
  2. Η ανάδειξη και αξιολόγηση της ιδιαιτερότητας της αρχειακής εργασίας ως διαχείρισης της πληροφορίας του παρελθόντος.
  3. Η προώθηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των αρχειονόμων.
  4. Η επεξεργασία και διάδοση επαγγελματικών κανόνων στο χώρο.
  5. Η σύσφιξη των σχέσεων των Ελλήνων αρχειονόμων μεταξύ τους καθώς και με συναδέλφους και αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού.
  6. Η προώθηση της συνεργασίας των Ελλήνων αρχειονόμων με τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη [2] της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας διακρίνονται σε Τακτικά, Συνεργαζόμενα και Επίτιμα ανάλογα με έργο και τη συνεισφορά τους στο χώρο της Αρχειονομίας. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των Τακτικών Μελών μπορούν να ενταχθούν μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα που σχετίζονται είτε επαγγελματικά είτε όχι με τον τομέα των αρχείων. Συνεργαζόμενα μέλη μπορούν να γίνουν φοιτητές Σχολών Αρχειονομίας, κατόπιν έγκρισης της αίτησης από τη Γενική Συνέλευση, με δυνατότητα μετάβασης στην κατηγορία των τακτικών μελών. Τέλος, η κατηγορία των Επίτιμων μελών περιλαμβάνει άτομα που έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο έργο της Εταιρείας

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, προκειμένου να προβάλλει την αξία του αρχειακού υλικού και να φροντίσει για τη διάσωση και την προστασία του. Ακόμη, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων, με την έκδοση αρχειακών δημοσιεύσεων, καθώς και του περιοδικού «Αρχειακά Νέα» [3], το οποίο περιέχει ενημερωτικό υλικό για θέματα που άπτονται της Αρχειονομίας. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και οργανισμούς, καθώς και η διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων για θέματα που αφορούν τη διατήρηση του αρχειακού υλικού. Επιπλέον, η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία διαθέτει τις εξής Επιτροπές [4] οι οποίες διαχειρίζονται συγκεκριμένα ζητήματα και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία της:

  • Επιτροπή Ιδιωτικών Αρχείων
  • Επιτροπή Αρχείων Τραπεζών και Eπιχειρήσεων
  • Επιτροπή Διαδικτύου, νέων τεχνολογιών και οπτικοακουστικών αρχείων
  • Επιτροπή Αθλητικών και Ολυμπιακών Αρχείων
  • Επιτροπή Επιμόρφωσης
  • Συντακτική Επιτροπή
  • Επιτροπή Οικονομικής Υποστήριξης
  • Επιτροπή Αρχειακής Νομοθεσίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στόχοι της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Συμμετοχή στην Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. ««Αρχειακά Νέα»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Επιτροπές της Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]