Ελλάς Μαγδεβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα του συλλόγου "Ελλάς Μαγδεβούργου" με τα δυο αθλήματα που καλλιεργεί.

Ο Κολυμβητικός Όμιλος "Ελλάς Μαγδεβούργου" (Schwimmsport-Club ή SC Hellas Magdeburg) είναι ένας παραδοσιακός κολυμβητικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1904 στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα καλλιεργώντας τα αθλήματα κολυμβητηρίου: κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καταδύσεις.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 3 Αυγούστου 1904 από 19 αθλητές και φιλάθλους της κολύμβησης, οι οποίοι αποχώρησαν από τον παλιότερο ναυτικό σύλλογο της πόλης "Magdeburger Schwimmclub von 1896", έπειτα από διαφωνία με τη διοίκησή του. Η ονομασία "Ελλάς" δόθηκε, μιας και τότε ήταν συνδεδεμένη με το αθλητικό πνεύμα, έπειτα από την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων το 1896 και την είχαν πάρει και άλλοι αθλητικοί σύλλογοι της Γερμανίας, όπως η Ελλάς Βερολίνου 04.

Αμέσως ο νέος σύλλογος έγινε μέλος της ομοσπονδίας και άρχισε να μετέχει σε αγώνες πετυχαίνοντας 40 πρώτες νίκες στο εθνικό πρωτάθλημα. Το Δεκέμβριο δημιούργησε και ομάδα υδατοσφαίρισης.

Προπολεμική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύντομα η Ελλάς Μαγδεβούργου εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο δυναμικούς ναυταθλητικούς συλλόγους της Γερμανίας. Το 1906 πέτυχε 91 νίκες και αναδείχθηκε η πιο επιτυχημένη κολυμβητική ομάδα της ομοσπονδίας. Η διοίκηση και τα μέλη του συλλόγου είχαν δημιουργήσει ναυταθλητικές εγκαταστάσεις στη λίμνη Griesemannschen Gondelteich σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, με κολυμβητήριο και εντευκτήριο, το "Hellas Freibad", στο οποίο εγκαταστάθηκε το 1909.[1] Από το 1921 ο χώρος αξιοποιήθηκε εμπορικά με τη δημιουργία εγκαταστάσεων άθλησης και αναψυχής. Ως το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσε ένα κολυμβητήριο παγκόσμιας κλάσης αναδεικνύοντας την ομάδα στην κορυφή της γερμανικής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης. Από τις τάξεις της αναδείχθηκαν πολλοί πρωταθλητές Γερμανίας και Ευρώπης, Ολυμπιονίκες και κάτοχοι παγκοσμίων ρεκόρ.

Χαρακτηριστικές επιτυχίες των αθλητών του συλλόγου ήταν οι παρακάτω:

  • Ολυμπιακοί Αγώνες 1908 στο Λονδίνο: χρυσό μετάλλιο ο Arno Bieberstein στα 100 μ. ύπτιο και ασημένιο ο Kurt Behrens στις καταδύσεις από εφαλτήριο.
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 1912 στη Στοκχόλμη: χάλκινο μετάλλιο ο Kurt Behrens στις καταδύσεις από εφαλτήριο.
  • Αθλητές με παγκόσμια ρεκόρ:
    • Gerhard Arnold: 200 μ. ύπτιο με 2:59,8 (1910).
    • Kurt Bretting: 100 μ. ελεύθερο με 1:02,4 (1912).
    • Erich Rademacher: από το 1913 ως τη δεκαετία του '30 κατέρριψε συνολικά 30 παγκόσμια ρεκόρ και έκανε 998 νίκες. Όμως, η μη συμμετοχή της Γερμανίας στις ολυμπιάδες του 1920 και 1924 του στέρησε τη δυνατότητα να αναδειχθεί ολυμπιονίκης.

Άλλοι γνωστοί αθλητές του συλλόγου υπήρξαν οι: Joachim Rademacher, Max Amann, Emil Benecke, Frölich Gustav Otto και Cordes. Ένας από τους προπονητές εκείνη την εποχή ήταν ο Rundolf Brewitz.

Μεταξύ 1930 και 1942, η Hellas ήταν η πιο επιτυχημένη γερμανική ομάδα κολύμβησης και κέρδισε 30 γερμανικά πρωταθλήματα κολύμβησης και εννιά υδατοσφαίρισης. Το 1943 οι αθλητές της πέτυχαν την 5000ή νίκη σε επίσημο αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1926 η "Ελλάς Μαγδεβούργου" αγωνίστηκε αυτούσια ως εθνική υδατοσφαίρισης της Γερμανίας.[2]

Τη δεκαετία 1920-30 ο σύλλογος δημιούργησε και άλλα αθλητικά τμήματα, όπως του τένις, για το οποίο δημιούργησε γήπεδα το 1925.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωταθλήματα Γερμανίας κολύμβησης: 30
  • Πρωταθλήματα Γερμανίας υδατοσφαίρισης: 9 (1924, 1925, 1926, 1928, 1929, 1930, 1931, 1933, 1934).

Μεταπολεμική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταπολεμικά η πόλη του Μαγδεβούργου βρέθηκε στη σοβιετική ζώνη κατοχής και η λειτουργία του συλλόγου απαγορεύτηκε. Οι αθλητές του υποχρεώθηκαν να εγγραφούν σε άλλους συλλόγους. Το κολυμβητήριο του χρησιμοποιήθηκε ως δημόσια πισίνα για το κοινό και μειώθηκε η αθλητική χρήση του. Η διοίκηση του συλλόγου μετέφερε της έδρα του στο Μπράουνσβαϊγκ στη Δυτική Γερμανία και συνέχισε εκεί τη λειτουργία του ως το 1991. Μοιραία η δράση του ατόνησε και δεν είχε τις εντυπωσιακές προπολεμικές επιτυχίες.

Το 1991, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, η διοίκηση του συλλόγου μετακόμισε ξανά στο Μαγδεβούργο και από το 1993 λειτουργεί κανονικά στην πόλη που ιδρύθηκε. Εκτός από τα τμήματα κολύμβησης από το 2001 έχει και τμήμα μπόουλινγκ.

Σιγά-σιγά προσπαθεί να βρει το δρόμο του και το 2002 ξεπέρασε τους 200 ενεργούς αθλητές. Η πόλη του Μαγδεβούργου για να τιμήσει την τεράστια παράδοση του σωματείου έχει δώσει το όνομά του σε ένα δρόμο της πόλης: "Hellasweg".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]