Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελένη Βάσσου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελένη Βάσσου
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒάσος Μαυροβουνιώτης
ΤέκναΑλέξανδρος Βάσος
Τιμολέων Βάσσος

Η Ελένη Ιωαννίτου-Βάσσου (; - 1890) υπήρξε ιστορική ελληνική φυσιογνωμία του Αγώνα του 1821 και της νεοσύστατης Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ήπειρο στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην οικογένειά της ήταν γνωστή ως Ελέγκω.

Η οικογένειά ονόματι Ιωαννίτου της καταδιώχτηκε και κατέφυγε στην Κέα.[1] Εκεί έμεινε η Ελένη μέχρι την ενηλικίωσή της. Εκεί γνώρισε το στρατηγό Βάσο Μαυροβουνιώτη, ο οποίος γύρω στα τέλη της Επανάστασης του 1821 πηγαίνοντας προς τη Συρία για να κάνει και εκεί επανάσταση, στάθμευσε στην Κέα και την ερωτεύτηκε. Αν και τα αισθήματα ήταν αμοιβαία, οι γονείς της αρνήθηκαν τον γάμο. Σύμφωνα με πηγές ήταν ήδη παντρεμένη με τον προεστό και πρόξενο της Γαλλίας Μιχαήλ Τζωρτζή Πάγκαλο και ήταν έγκυος στο παιδί του. Ο στρατηγός Βάσος τότε απήγαγε την Ελένη και την άφησε στην Άνδρο, όπου την έβαλε στον ιστορικό Πύργο του Δημητρίου Γιαννούλη στον Αμμόλοχο και έστησε φρουρά για να τη φυλάει. Στον πύργο αυτό έμεινε η Ελένη κλεισμένη σαν τις ηρωίδες των μεσαιωνικών θρύλων για πολλούς μήνες. Το 1826, στο γυρισμό του από τη Βηρυτό, παντρεύτηκαν στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στο Γαύριο. Έπειτα, ο στρατηγός Βάσσος την πήρε μαζί του και τη μετέφερε στον Πειραιά. Εκεί αρχίζει και η δράση της Ελένης.

Στις μάχες που έδινε ο Βάσσος, η γυναίκα του ήταν νοσοκόμα και γραμματέας. Τον βοήθησε στη λύση της πολιορκίας της Καρύστου και κράταγε την αλληλογραφία του με τον Κιουταχή, ενώ ήταν η κυρίως σύμβουλός του σε όλες τις σημαντικές διαπραγματεύσεις.

Μετά την Επανάσταση, η Ελένη Βάσσου, από τη Σαλαμίνα όπου είχε εγκατασταθεί, αντιτίθετο με πολύ ζήλο εναντίον του Καποδίστρια υποστηρίζοντας μια άλλη πολιτική με πρότυπο τη Ρωσία. Το σπίτι της είχε γίνει κέντρο της αντιπολίτευσης.

Επί Όθωνα, η Ελένη Βάσσου και ο σύζυγός της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα[2] και έγινε μια από τις πιο ευγενείς και φιλόξενες κυρίες της εποχής της. Στους χειμερινούς χορούς που έδινε συνέρρεε όλη η αριστοκρατία. Διακρίθηκε για την ομορφιά της, αλλά και για τη νοημοσύνη και το μεγαλείο του φρονήματός της. Τραγουδήθηκε από τους ποιητές της εποχής της.

Ο γάμος της με το Βάσο διαλύθηκε και εκείνος ξαναπαντρεύτηκε το 1842, τη Μπήλιω Οικονόμου, από Υδραία οικογένεια.[3][4] Ο Βάσος πέθανε το 1847.

Απεβίωσε στα βαθιά γεράματα, το 1890, αφήνοντας πολλούς απογόνους, από τους οποίους δύο γιοι, ο Τιμολέων και ο Αλέξανδρος, έγιναν επίσης σημαντικοί ανώτεροι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα τους.

Παντρεύτηκε το Μιχαήλ Τζωρτζή Πάγκαλο και απέκτησαν ένα παιδί:

  • Ροδόεσσα Παγκάλου (;), απέκτησε δύο παιδιά (Μιχαήλ και Γεώργιος Αγγελίδης).[5]

Παντρεύτηκε δεύτερη φορά, το Βάσσο Μαυροβουνιώτη, το 1826 και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: