Εκρηξίμετρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φορητό εκρηξίμετρο Oldham EX2000


Εκρηξίμετρο είναι ένας ανιχνευτής αερίων που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας εύφλεκτων αερίων που υπάρχουν σε ένα δείγμα. Όταν ξεπεραστεί ένα ποσοστό του κατώτερου ορίου έκρηξης (LEL) μιας ατμόσφαιρας, ενεργοποιείται σήμα συναγερμού στο όργανο.

Η συσκευή, που ονομάζεται επίσης ανιχνευτής καύσιμων αερίων, λειτουργεί με βάση την αρχή της αντίστασης ανάλογης της θερμότητας - ένα σύρμα θερμαίνεται και ένα δείγμα του αερίου εισάγεται στο ζεστό καλώδιο. Τα εύφλεκτα αέρια καίγονται παρουσία του θερμού σύρματος, αυξάνοντας έτσι την αντίσταση και διαταράσσοντας μια γέφυρα Ουΐτστοουν, η οποία δίνει την ένδειξη.

Στη συσκευή περιλαμβάνεται ένας αναστολέας αναδρομής για να αποφευχθεί η ανάφλεξη του εκρηκτικού μέτρου στο δείγμα έξω από τη συσκευή.

Σημειώστε ότι οι ενδείξεις ανίχνευσης ενός εκρηξίμετρου είναι ακριβείς μόνο εάν το αέριο που λαμβάνεται δειγματοληπτικά έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και απόκριση με το αέριο βαθμονόμησης. Τα περισσότερα εκρηξίμετρα είναι βαθμονομημένα σε μεθάνιο ή υδρογόνο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]