Εκλογικός αντιπρόσωπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Με την ονομασία εκλογικός αντιπρόσωπος καθιερώθηκε να αποκαλείται ο επίσημα διορισμένος σε κάθε εκλογικό τμήμα (όχι και απαραίτητα) αντιπρόσωπος συνδυασμού πολιτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων ή ανεξάρτητου υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διενέργεια ψηφοφορίας βουλευτικών εκλογών.

Οι αντιπρόσωποι και αναπληρωτές αυτών διορίζονται με γραπτή δήλωση είτε του αρχηγού, είτε της διευθύνουσας επιτροπής του κόμματος, είτε και από κάποιο υποψήφιο αυτών, ή και από μεμονωμένο υποψήφιο. Η εν λόγω δήλωση κατατίθεται απ΄ ευθείας στον Πρόεδρο του αρμόδιου Πρωτοδικείου, ή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος όμως θα πρέπει να ενημερώσει για τον διορισμό τους Προέδρους Πρωτοδικών.
Οι δε αντιπρόσωποι οφείλουν να επιδείξουν την παραπάνω δήλωση στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής προκειμένου να παρευρίσκονται εντός του εκλογικού καταστήματος κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, να προβαίνουν σε τυχόν παρατηρήσεις, ή ενστάσεις σχετικά με την τάξη, να θέτουν την σφραγίδα τους στη κάλπη, να παρευρίσκονται στη διαλογή των ψήφων και να ασκούν γενικά οποιοδήποτε δικαίωμα τους παρέχει η σχετική εκλογική νομοθεσία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωδικοποιημένη νομοθεσία "Π.Δ. 96/2007" άρθρα 40, και 88. (ΦΕΚ 116/τ.α'/5-6-2007), όπως ισχύει (2009)