Εκκλησία του Σαν Φέρμο (Κρένταρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εκκλησία του Σαν Φέρμο (Κρένταρο)
Χάρτης
Είδοςεκκλησία[1]
Αρχιτεκτονικήρομανική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηVia L. Cadorna[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες45°39′10″N 9°55′49″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική επισκοπή του Μπέργκαμο
Διοικητική υπαγωγήΚρεντάρο[1]
ΧώραΙταλία
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία του Σαν Φέρμο στο Κρένταρο (Chiesa di San Fermo a Credaro) είναι εκκλησία ρωμανικού ρυθμού για την οποία οι πρώτες αναφορές ανάγονται στο 8ο με 9ο αιώνα.

Βρίσκεται στη Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία και ανήκει στην Επισκοπή του Μπέργκαμο.

Περιγραφή της εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία έχει ένα κλίτος και πολυγωνική αψίδα. Στο χώρο του ιερού κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης, το 1996, ήρθαν στο φως τα θεμέλια παλαιότερης διπλής αψίδας. Στο εσωτερικό του ναού διασώζονται σε όχι καλή κατάσταση μερικές νωπογραφίες μια εκ των οποίων απεικονίζει έναν άγγελο. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο με κεραμικά πλακάκια.

Χαρακτηριστικό του ναού του Σαν Φέρμο στο Κρένταρο, είναι ότι το καμπαναριό, που έχει 16 μ. ύψος, βρίσκεται στη μέση της πρόσοψης του κτίσματος, πράγμα σπάνιο σε ναούς στην Ιταλία. Δεξιά του καμπαναριού βρίσκεται η είσοδος της εκκλησίας. Αρχικά η είσοδος βρισκόταν στη βάση του καμπαναριού αλλά αργότερα το άνοιγμα χτίστηκε, διακρίνεται όμως ακόμα και σήμερα το σημείο στο οποίο βρισκόταν. Στο μέσο περίπου του καμπαναριού υπάρχουν πολεμίστρες ενώ ψηλότερα υπάρχουν τρεις σειρές από διπλά ανοίγματα σε κάθε πλευρά, που είναι ημικυκλικά στο πάνω μέρος τους και στηρίζονται σε λεπτό κίονα. Η ύπαρξη των πολεμίστρων μπορεί να σημαίνει ότι το καμπαναριό χρησιμοποιούνταν για τον έγκαιρο εντοπισμό κινδύνων για την περιοχή και για την άμυνα των κατοίκων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]