Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Λ' Άκουιλα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Λ' Άκουιλα
Χάρτης
Είδοςεκκλησία
Αρχιτεκτονικήρομανική αρχιτεκτονική
ΔιεύθυνσηFraz. San Vittorino - L'Aquila[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°23′48″N 13°18′52″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[2]
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική αρχιεπισκοπή της Λ' Άκουιλα
Διοικητική υπαγωγήΛ'Άκουιλα[1]
ΤοποθεσίαSan Vittorino
ΧώραΙταλία[1]
Προστασίαιταλικό πολιτισμικό αγαθό[1]
Commons page Πολυμέσα

Η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ βρίσκεται κοντά στο Σαν Βιττορίνο, στην Λ' Άκουιλα, στη περιφέρεια του Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία και ανήκει στην Καθολική Εκκλησία. Κάτω από την εκκλησία υπάρχουν παλαιοχριστιανικές κατακόμβες, που το 1902 συμπεριελήφθησαν στη λίστα με τα εθνικά μνημεία της Ιταλίας.

Η ιστορία του ναού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον 5ο μ.Χ αιώνα, όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Νέρβας, μαρτύρησε ο Άγιος Βιττορίνος και τάφηκε στο σημείο όπου είναι χτισμένη η εκκλησία. Οι κάτοικοι του Amiternum, που βρισκόταν στα περίχωρα του σημερινού Σαν Βιττορίνο (περιοχή της Λ’ Άκουιλα), έχτισαν προς τιμήν του Αγίου ένα ιερό, που ονομάστηκε ecclesia sancti Victorini. Η ύπαρξη του εν λόγω ιερού βεβαιώνεται σε έγγραφο του Αββαΐου της Φάρφα, το 763 μ.Χ. [3][4]και ίχνη του εντοπίζονται στην αψίδα και στο βόρειο τμήμα της Εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το ιερό αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ τον 8- 9ο αιώνα. Το 12ο αιώνα η εκκλησία επανακατασκευάστηκε σύμφωνα με το ρωμανικό ρυθμό και καθαγιάστηκε στις 24 Ιουλίου 1170, όπως αναγράφεται σε επιγραφή που βρίσκεται στο κυρίως ναό. Εκ νέου ανακαινίστηκε το 1528. [5] [6] [7]

Ο σεισμός της Λ’ Άκουιλα το 2009 προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ναό. Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ξανάνοιξε για το κοινό στα τέλη του 2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]