Εκβέν Δαβουσσί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Εκβέν Δαβουσσί ή Δαβουσί ή Δεμπουσί (γαλ.: Davousi ή Davoussi ή Debousi) ήταν Αιγύπτιος φιλέλληνας και αγωνιστής της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ο Δαβουσσί γεννήθηκε στην Αίγυπτο, ήταν Μαμελούκος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, είναι άγνωστο αν είναι το πραγματικό του όνομα, το Δαβουσί (Davousi) είναι πιθανότατα παραφθορά ή απόδοση του ονόματος του στα Γαλλικά, το επώνυμο υπάρχει και σήμερα στη Γαλλία[1]. Στο μνημείο που έχει στηθεί σαν ανάμνηση της μάχης τον αναφέρει στους πεσόντες Γάλλους φιλέλληνες.

Δεν υπάρχει κάτι γνωστό για την παιδική του ηλικία, κατατάχτηκε στον στρατό του Μέγα Ναπολέων όπου υπηρέτησε στην προσωπική του φρουρά παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Όταν αποστρατεύτηκε επέστρεψε στη γενέτειρά του διεκδικώντας την κληρονομιά του. Οι συγγενείς του δωροδόκησαν όμως τον πασά ο οποίος τον συνέλαβε και τον τιμώρησε με ραβδισμό.

Ο Δαβουσσί κατέφυγε πάλι στη Γαλλία και με την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα μαζί με άλλους Γάλλους φιλέλληνες. Πήρε μέρος με το τάγμα των φιλελλήνων στην Μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822 όπου και σκοτώθηκε, αναφέρεται ότι έπεσε ηρωικά σκοτώνοντας πολλούς Οθωμανούς πέφτοντας νεκρός διάτρητος από πληγές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. genealogie davousi

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπάμπη Άννινου, Οι Φιλέλληνες του 1821, Τυπογραφείον "Εστία", Αθήναι 1925
  • Καλλιόπης Δ. Γρ. Καμπούρογλου, Ερίκου Φορνέζη, Οι Φιλέλληνες. Πλήρης καταγραφή των εν Ελλάδι αγωνισθέντων φιλελλήνων, 1884 [1]