Εικονικό δίκτυο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ένα εικονικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο υπολογιστών που αποτελείται από εικονικές συνδέσεις. Εικονική σύνδεση είναι μια σύνδεση που δεν αποτελεί μια φυσική σύνδεση (ενσύρματη ή ασύρματη) μεταξύ δυο υπολογιστικών συσκευών αλλά χρησιμοποιεί μεθόδους εικονικής δικτύωσης.

Οι συνηθέστεροι τύποι εικονικών δικτύων βασίζονται σε πρωτόκολλα εικονικής δικτύωσης (όπως τα VLAN, VPN, και VPLS), όπως και τα εικονικά δίκτυα βασίζονται σε εικονικές συσκευές (π.χ. τα δίκτυα που συνδέουν εικονικές μηχανές).

Αποτελεί ένα broadcast πεδίο και μπορεί να αποτελείται από πολλά διαφορετικά πεδία συγκρούσεων (collision domain). Η δημιουργία ενός εικονικού δικτύου γίνεται με διαχειριστική παρέμβαση.

Για να γίνει κατανοητή η έννοια του εικονικού δικτύου ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση μιας επιχείρησης που έχει τα τμήματα marketing, πωλήσεων, λογιστηρίου, τεχνικής υποστήριξης και διοίκησης. Το κτίριο που στεγάζει την επιχείρηση επεκτείνεται σε διάφορους ορόφου.Κάθε τμήμα έχει γραφεία σε παραπάνω από ένα ορόφους. Σε κάθε όροφο υπάρχουν switches που συνδέονται μεταξύ τους με καλώδιο. Σε κάθε switch συνδέονται οι σταθμοί εργασίας του ορόφου. Είναι λογικό η μεγαλύτερη κίνηση να παρατηρείται μεταξύ μεταξύ του server της εταιρίας και σταθμών εργασίας, οπότε δημιουργούνται πακέτα στην προσπάθεια του σταθμού εργασίας να επικοινωνήσει με τον server. Δημιουργείται ένα εικονικό δίκτυο για κάθε τμήμα ξεχωριστά ανεξάρτητα από τον όροφο - switch που βρίσκονται τα γραφεία κάθε τμήματος.

Η αντιστοίχηση των σταθμών εργασίας σε VLANs γίνεται με τους παρακάτω τρόπους.

  • Με βάση την φυσική διεύθυνση του σταθμού εργασίας (MAC). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε λίστες με διευθύνσεις MAC για κάθε εικονικό δίκτυο. Είναι δύσκολη λύση αλλά αναβαθμίζει τις επιδόσεις του δικτύου.
  • Με βάση τις πόρτες των switchεs. Με αυτόν τον τρόπο αντιστοιχούμε κάποιες από τις πόρτες των switches σε συγκεκριμένα VLANs. Κάθε σταθμός συνδέεται στην δοθείσα πόρτα. Με αυτήν την λύση κάθε πλαίσιο που ανήκει στο ίδιο VLAN δρομολογείται στις πόρτες των άλλων switches του ορόφου αυτόματα.
  • Με βάση τη διεύθυνση IP εάν έχουμε δίκτυο TCP/IP.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τεχνολογία δικτύων επικοινωνιών, Εκδ. Ο.Ε.Δ.Β. σελ. 170.