Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (To "Εθνική Μετεορολογική Υπηρεσία" μετακινήθηκε στο "Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία")
Η '''Εθνική ΜετεορολογικήΜετεωρολογική Υπηρεσία''' (ΕΜΥ) ιδρύθηκε το [[1931]] και εδρεύει στο [[Ελληνικό]] ([[Αττική]]). Αποστολή της είναι η παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης επ' ωφελεία της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της Ελλάδας. Υπάγεται στο [[ΓΕΑ]] (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας]] (ΓΕΑ) και κατ'επέκταση στο [[υπουργείο Εθνικής Αμύνας]]. Λειτουργεί με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Το στρατιωτικό προσωπικό αφορά κυρίως αξιωματικούς [[μετεωρολογία|μετεωρολόγους]] εκπαιδευμένους στη σχολή Ικάρων, ενώ το πολιτικό προσωπικό περιλαμβάνει κυρίως πτυχιούχους στους τομείς της [[Πληροφορική|Πληροφορικής]], [[Φυσική|Φυσικής]] και [[Μαθηματικά|Μαθηματικών]]. Επίσης υπάρχει στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (διοικητικό - οικονομικό - τεχνικό) για τη γενικότερη υποστήριξη της Υπηρεσίας.
 
== Ιστορία / Δομή / Αποστολή ==
 
Η Εθνική Μετεορολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ιδρύθηκε το 1931 και εδρεύει στο [[Ελληνικό]] (Αττική). Υπάγεται στο [[ΓΕΑ]] (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και κατ'επέκταση στο [[υπουργείο Εθνικής Αμύνας]]. Λειτουργεί με στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Το στρατιωτικό προσωπικό αφορά κυρίως αξιωματικούς μετεωρολόγους εκπαιδευμένους στη σχολή Ικάρων, ενώ το πολιτικό προσωπικό περιλαμβάνει κυρίως πτυχιούχους στους τομείς της [[Πληροφορική|Πληροφορικής]], [[Φυσική|Φυσικής]] και [[Μαθηματικά|Μαθηματικών]]. Επίσης υπάρχει στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (διοικητικό - οικονομικό - τεχνικό) για τη γενικότερη υποστήριξη της Υπηρεσίας.
Το σύνολο του προσωπικού της ΕΜΥ ανέρχεται σε 565 άτομα τα οποία στελεχώνουν εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία και όλα τα μετεωρολογικά κλιμάκια και σταθμούς που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια.
Αποστολή της ΕΜΥ είναι η παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης επ΄ ωφελεία της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της Ελλάδας.
 
 
== Συνεργασίες της ΕΜΥ ==
Συμμετοχή της ΕΜΥ σε επιστημονικά προγράμματα και διεθνείς οργανισμούς.:
 
*Το 1949 η ΕΜΥ γίνεται μέλος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ('''WMO''', ''World Meteorological Organization'') στον οποίο συμμετέχουν σήμερα 179 κράτη.
*Το 1973 γίνεται μέλος του Ευρωπαικού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων ('''ECMWF''') στο οποίο συμμετέχουν 18 κράτη και έχει έδρα το [[Ρέντινγκ]] (Reading, Μεγ. Βρετανία).
*Το 1986 γίνεται μέλος του Ευρωπαικού Οργανισμού για την εκμετάλλευση των μετεωρολογικών δορυφόρων ('''EUMETSAT''') στον οποίο συμμετέχουν 17 κράτη.
*Το 1995 συμμετέχει στο '''Δίκτυο Μετεωρολογικών Υπηρεσιών''' καθώς και στον '''Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας'''.
 
Σε εθνικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, και με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, η ΕΜΥ είχε συνεργαστεί με την Επιτροπή της ΟΑ Αθήνα 2004, καθώς είχε αναλάβει τη μετεωρολογική υποστήριξη των ολυμπιακών αγώνων.
 
 
== Εξωτερικές Συνδέσεις ==
 
*[http://www.hnms.gr '''ΕMY''' (HNMS, Hellenic National Meteorological Service)]
*[http://www.wmo.ch '''WMO''' (World Meteorological Organization)]

Μενού πλοήγησης