Τόμας Σύντεναμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Προσθήκες και διορθώσεις
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
Ο Τόμας Σύντεναμ γεννήθηκε στο Γουίνφορντ Ηγκλ (Wynford Eagle), στην πολιτεία του Ντόρσετ, όπου ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ Σύντεναμ (1593-1661), κατείχε μεγάλη ιδιοκτησία. Ο πατέρας του ήταν πουριτανός και φανατικός υποστηρικτής του [[Όλιβερ Κρόμγουελ]]. Τις ιδέες του ακολούθησαν όλα τα παιδιά του και έλαβαν μέρος στους πολέμους του [[Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος|αγγλικού εμφυλίου πολέμου]] (1642–1651) με την πλευρά του κοινοβουλευτικού στρατού του Κρόμγουελ. Δύο από τους αδελφούς του Τόμας σκοτώθηκαν στις μάχες, ο Τόμας τραυματίσθηκε, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Σύντεναμ, μετά από λαμπρή σταδιοδρομία στο στρατό εξελέγη βουλευτής στο Μακρό κοινοβούλιο. Αδελφός του ήταν ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Σύντεναμ.
Ο Τόμας Σύντεναμ γεννήθηκε στο Γουίνφορντ Ηγκλ (Wynford Eagle), στην πολιτεία του Ντόρσετ, όπου ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ Σύντεναμ (1593-1661), κατείχε μεγάλη ιδιοκτησία. Ο πατέρας του ήταν πουριτανός και φανατικός υποστηρικτής του [[Όλιβερ Κρόμγουελ]]. Τις ιδέες του ακολούθησαν όλα τα παιδιά του και έλαβαν μέρος στους πολέμους του [[Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος|αγγλικού εμφυλίου πολέμου]] (1642–1651) με την πλευρά του κοινοβουλευτικού στρατού του Κρόμγουελ. Δύο από τους αδελφούς του Τόμας σκοτώθηκαν στις μάχες, ο Τόμας τραυματίσθηκε, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Σύντεναμ, μετά από λαμπρή σταδιοδρομία στο στρατό εξελέγη βουλευτής στο Μακρό κοινοβούλιο.


Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, ο Σύντεναμ φοίτησε στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]] και συγκεκριμένα στο Μώντλην Χωλ (Magdalen Hall). Μετά όμως από μια σύντομη περίοδο οι σπουδές του στο κολέγιο Μώντλην διακόπηκαν, καθώς με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, εντάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε για κάποιο διάστημα ως αξιωματικός του κοινοβουλευτικού στρατού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές πρώτου κύκλου (bachelor of medicine) στην Οξφόρδη το 1648 και περίπου την ίδια χρονιά επελέγη ως μέλος του All Souls College (ένα από τα κολέγια που απαρτίζουν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) προκειμένου να ολοκληρώσει τις ιατρικές του σπουδές. Όμως τον τίτλο του πτυχιούχου της Ιατρικής (MD) απέκτησε τριάντα χρόνια αργότερα, το 1676, όχι στην Οξφόρδη, αλλά στο Πέμπροουκ Κόλετζ του Κέιμπριτζ, όπου ο μεγαλύτερος γιος του ήταν τότε προπτυχιακός φοιτητής.
Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, ο Σύντεναμ φοίτησε στο [[Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]] και συγκεκριμένα στο Μώντλην Χωλ (Magdalen Hall). Μετά όμως από μια σύντομη περίοδο οι σπουδές του στο κολέγιο Μώντλην διακόπηκαν, καθώς με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, εντάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε για κάποιο διάστημα ως αξιωματικός του κοινοβουλευτικού στρατού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές πρώτου κύκλου (bachelor of medicine) στην Οξφόρδη το 1648 και περίπου την ίδια χρονιά επελέγη ως μέλος του All Souls College (ένα από τα κολέγια που απαρτίζουν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) προκειμένου να ολοκληρώσει τις ιατρικές του σπουδές. Όμως τον τίτλο του πτυχιούχου της Ιατρικής (MD) απέκτησε τριάντα χρόνια αργότερα, το 1676, όχι στην Οξφόρδη, αλλά στο Πέμπροουκ Κόλετζ του Κέιμπριτζ, όπου ο μεγαλύτερος γιος του ήταν τότε προπτυχιακός φοιτητής.

Έκδοση από την 17:43, 25 Φεβρουαρίου 2020

Τόμας Σύντεναμ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Thomas Sydenham (Αγγλικά)
Γέννηση10  Σεπτεμβρίου 1624[1][2][3]
Wynford Eagle
Θάνατος29  Δεκεμβρίου 1689[1][4][2]
Λονδίνο[5]
ΥπηκοότηταΗνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
ΣπουδέςΚολέγιο Μόντλιν και Πέμπροουκ Κόλετζ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςιατρική
Ιδιότηταιατρός

Ο Τόμας Σύντεναμ (αγγλικά: Thomas Sydenham‎‎) (10 Σεπτεμβρίου 1624 - 29 Δεκεμβρίου 1689) ήταν Άγγλος γιατρός . Ήταν ο συγγραφέας ενός βιβλίου ιατρικής με τίτλο «Observationes Medicae», το οποίο αποτέλεσε για δύο περίπου αιώνες το αγγλικό βιβλίο αναφοράς σε θέματα κλινικής ιατρικής, με αποτέλεσμα ο συγγραφέας του να αναφέρεται ως ο «Άγγλος Ιπποκράτης». Μεταξύ των πολυάριθμων επιτευγμάτων του ήταν και η περιγραφή της νόσου, που στις περισσότερες γλώσσες και στα ελληνικά συγγράμματα καταχωρείται ως η «χορεία του Σύντεναμ».

Βιογραφία

Ο Τόμας Σύντεναμ γεννήθηκε στο Γουίνφορντ Ηγκλ (Wynford Eagle), στην πολιτεία του Ντόρσετ, όπου ο πατέρας του, ο Γουίλιαμ Σύντεναμ (1593-1661), κατείχε μεγάλη ιδιοκτησία. Ο πατέρας του ήταν πουριτανός και φανατικός υποστηρικτής του Όλιβερ Κρόμγουελ. Τις ιδέες του ακολούθησαν όλα τα παιδιά του και έλαβαν μέρος στους πολέμους του αγγλικού εμφυλίου πολέμου (1642–1651) με την πλευρά του κοινοβουλευτικού στρατού του Κρόμγουελ. Δύο από τους αδελφούς του Τόμας σκοτώθηκαν στις μάχες, ο Τόμας τραυματίσθηκε, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο συνταγματάρχης Γουίλιαμ Σύντεναμ, μετά από λαμπρή σταδιοδρομία στο στρατό εξελέγη βουλευτής στο Μακρό κοινοβούλιο.

Σε ηλικία δεκαοκτώ ετών, ο Σύντεναμ φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγκεκριμένα στο Μώντλην Χωλ (Magdalen Hall). Μετά όμως από μια σύντομη περίοδο οι σπουδές του στο κολέγιο Μώντλην διακόπηκαν, καθώς με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, εντάχθηκε ως εθελοντής και υπηρέτησε για κάποιο διάστημα ως αξιωματικός του κοινοβουλευτικού στρατού. Ολοκλήρωσε τις σπουδές πρώτου κύκλου (bachelor of medicine) στην Οξφόρδη το 1648 και περίπου την ίδια χρονιά επελέγη ως μέλος του All Souls College (ένα από τα κολέγια που απαρτίζουν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) προκειμένου να ολοκληρώσει τις ιατρικές του σπουδές. Όμως τον τίτλο του πτυχιούχου της Ιατρικής (MD) απέκτησε τριάντα χρόνια αργότερα, το 1676, όχι στην Οξφόρδη, αλλά στο Πέμπροουκ Κόλετζ του Κέιμπριτζ, όπου ο μεγαλύτερος γιος του ήταν τότε προπτυχιακός φοιτητής.

Μετά το 1648 φαίνεται ότι ο Τόμας Σύντεναμ αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη μελέτη της ιατρικής στην Οξφόρδη, αλλά σύντομα επέστρεψε σε στρατιωτική θητεία. Αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι το 1654 έλαβε το ποσό των 600 λιρών, ως αποτέλεσμα μιας αναφοράς που απευθύνθηκε στον Όλιβερ Κρόμγουελ, επισημαίνοντας τα οφειλόμενα σε δύο από τους αδελφούς του, που είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο, και υπενθυμίζοντας στον Κρόμγουελ ότι και ο ίδιος είχε επίσης υπηρετήσει πιστά τον κοινοβουλευτικό στρατό.

Χαρακτικό έργο του Abraham Blooteling από το πορτρέτο της Mary Beale, που δημοσιεύθηκε σε μεταγενέστερη έκδοση του Observationes medicinae .

Το 1655 παραιτήθηκε από τη θέση του στο All Souls και παντρεύτηκε τη Μαίρη Γκη στην πατρίδα του, το Γουίνφορντ Ηγκλ. Απέκτησαν δύο γιους, τον Γουίλιαμ (1660-1738) και τον Χένρυ (1668 -1741). Ένας άλλος γιος, ο Τζέιμς, πέθανε νέος. Το 1663 πέρασε τις εξετάσεις του Κολεγίου Ιατρών για την άδεια άσκησής του ιατρικού επαγγέλματος στην περιοχή του Γουεστμίνστερ, αλλά είναι πιθανό ότι είχε εγκατασταθεί στο Λονδίνο για κάποιο χρονικό διάστημα πριν από αυτό. Παρόλα τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και τη συγγραφή ιατρικών βιβλίων, πέραν του τίτλου μέλους του Κολλεγίου Ιατρών (College of Physicians), σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Σύντεναμ δεν επεδίωξε καμιά περαιτέρω σχέση με το Κολέγιο των Ιατρών.

Ο Σύντεναμ προσέλκυσε στην υποστήριξή κάποιων από τους πιο διακεκριμένους άνδρες της εποχής του, όπως του Ρόμπερτ Μπόιλ (Robert Boyle, 1627-1691) και του Τζων Λοκ (John Locke, 1632-1704) .

Δημοσιευμένα έργα

Το πρώτο του βιβλίο, Methodus curandi febres (Μέθοδος θεραπείας πυρετών), δημοσιεύθηκε το 1666. Μια δεύτερη έκδοση, με ένα επιπλέον κεφάλαιο για την πανώλη, δημοσιεύθηκε το 1668, ενώ η τρίτη έκδοση, επαυξημένη, που φέρει και τον καθιερωθέντα τίτλο Observationes medicinae, το 1676.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Τόμας Σύντεναμ Observationes Medicae" σε ιταλική έκδοση του 1762 με τίτλο "Opera medica".

Το 1682 δημοσίευσε μία διατριβή σε επιστολή (Dissertation on the Letters), απευθυνόμενη στον Δρ. Γουίλιαμ Κόουλ του Γουόρσεστερ σχετικά με τη θεραπεία της ευλογιάς και της υστερίας. Το έργο του για την "ποδάγρα" Tractatus de podagra et hydrope (Η Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και της Υδρωπικίας) βγήκε το 1683, και το σχετικό με τα συμπτώματα του νεοεμφανισθέντος πυρετού το 1686. Το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο του, το "Η διαδικασία της Επούλωσης" τυπώθηκε το 1692.

Το συνολικό του έργο καταλαμβάνει 600 σελίδες στα Λατινικά [6].

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb122715643. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6b000cv. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. sydenham-thomas.
  4. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Thomas-Sydenham. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 25  Φεβρουαρίου 2017.
  6. Cook, Harold J. (2004). «Sydenham, Thomas». Oxford Dictionary of National BiographyΑπαιτείται συνδρομή επί πληρωμή. Oxford Dictionary of National Biography.