Όρος Παντοκράτορας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Πρόσθεσα μια κορυφη
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
Ο '''Παντοκράτορας''' είναι το ψηλότερο βουνό της [[Κέρκυρα]]ς, με υψόμετρο 906 μέτρων. Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο [[στενό της Κέρκυρας]]. Η κορυφή του προσφέρει εξαιρετική θέα καθώς από αυτή διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών [[Αλβανία|Αλβανικών]] ακτών.
Ο '''Παντοκράτορας''' είναι το ψηλότερο βουνό της [[Κέρκυρα]]ς, με υψόμετρο 906 μέτρων. Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο [[στενό της Κέρκυρας]]. Η κορυφή του προσφέρει εξαιρετική θέα καθώς από αυτή διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών [[Αλβανία|Αλβανικών]] ακτών.
Δεύτερη υψηλότερη κορυφή Στραβοσκιαδι με υψόμετρο 849μ.
Δεύτερη υψηλότερη κορυφή Στραβοσκιαδι με υψόμετρο 849μ.
Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως [[Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος]]. Κοντά της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καφετέρια και σε μικρή απόσταση από αυτή έχουν τοποθετηθεί τηλεπικοινωνιακές κεραίες. Επίσης έχουν τοποθετηθεί τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές κεραίες για την καλύτερη (όσο δυνατόν γίνεται) λήψη των αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών και των τηλεοπτικών σταθμών της [[Κέρκυρα]]ς, των ραδιοφωνικών σταθμών του νησιού και των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ (πρώην ΝΕΡΙΤ). Το κέντρο εκπομπής του Παντοκράτορα καλύπτει και τις πόλεις [[Ηγουμενίτσα]] και [[Πρέβεζα]], και ένα μέρος της Ηπείρου, των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου (πλην της Ζακύνθου) και της Νότιας Αλβανίας, καθώς και της [[Ιταλία]]ς (τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο την πόλη Λέτσε και τους γύρω οικισμούς).
Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως [[Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος]]. Κοντά της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καφετέρια και σε μικρή απόσταση από αυτή έχουν τοποθετηθεί τηλεπικοινωνιακές κεραίες.

==Τηλεπικοινωνίες==
Υπάρχουν στο βουνό, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές κεραίες για την καλύτερη κάλυψη, των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της [[Κέρκυρα]]ς και της Δυτικής Ελλάδας, των ραδιοφωνικών σταθμών του νησιού και των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών της [[Ελληνική Ραδιοφωνία|ΕΡΑ]]. Το κέντρο εκπομπής του Παντοκράτορα καλύπτει σχεδόν όλο τον νόμο [[Νομός Κέρκυρας|Κερκύρας]] (με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής για το βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού της [[Κέρκυρα]]ς τα κέντρα εκπομπής «Ρόδα» και «Παλαιοκαστρίτσα»), τους παρακείμενους όμορους νομούς της Ηπείρου: [[Νομός Θεσπρωτίας|Θεσπρωτίας]] (κυρίως τα παράλια, και την πόλη της [[Ηγουμενίτσα]]ς) και [[Νομός Πρέβεζας|Πρέβεζας]] (κυρίως την περιοχή της [[Πάργα]]ς), ένω λήψη έχει αναφερθεί και σε ορεινές περιοχές του νομού [[Νομος Ιωαννίνων|Ιωαννίνων]], καθώς και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (πλην της Ζακύνθου), με ικανοποιητική λήψη κυρίως στα βόρεια τμήματα της [[Λευκάδα]]ς και της [[Κεφαλλονιά]]ς (με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής για τις υπόλοιπες περιοχές των νησιών αυτών τα κέντρα εκπομπής «Ακαρνανικά» και «Αίνος»). Λήψη έχει αναφερθεί επίσης και εκτός ελληνικής επικράτειας, στα παράλια της Νότιας [[Αλβανία]]ς ([[Αγίοι Σαράντα]], [[Εξαμίλι Αγίων Σαράντα|Εξαμίλι]] κ.α.), καθώς και της [[Ιταλία]]ς (τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο την πόλη [[Λέτσε]] και τους γύρω οικισμούς).


== Εικόνες==
== Εικόνες==

Έκδοση από την 14:05, 14 Αυγούστου 2019

Συντεταγμένες: 39°44′53″N 19°51′54″E / 39.74806°N 19.86500°E / 39.74806; 19.86500

Παντοκράτορας


Πλαγιές του Παντοκράτορα

Παντοκράτορας is located in Ελλάδα
Παντοκράτορας
Παντοκράτορας
Ύψος 906 μέτρα
Γεωγραφικά στοιχεία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Νησιά Ιονίου

Ο Παντοκράτορας είναι το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με υψόμετρο 906 μέτρων. Καταλαμβάνει το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και καταλήγει ανατολικά στο στενό της Κέρκυρας. Η κορυφή του προσφέρει εξαιρετική θέα καθώς από αυτή διακρίνεται ολόκληρο το νησί και μεγάλο τμήμα των κοντινών Αλβανικών ακτών. Δεύτερη υψηλότερη κορυφή Στραβοσκιαδι με υψόμετρο 849μ. Στην αρχαιότητα το βουνό ονομαζόταν Ιστώνη. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στην ομώνυμη μονή που χτίστηκε σχεδόν στην κορυφή του βουνού τον 14ο αιώνα. Η μονή είναι σήμερα γνωστή ως Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος. Κοντά της λειτουργεί τα τελευταία χρόνια καφετέρια και σε μικρή απόσταση από αυτή έχουν τοποθετηθεί τηλεπικοινωνιακές κεραίες.

Τηλεπικοινωνίες

Υπάρχουν στο βουνό, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές κεραίες για την καλύτερη κάλυψη, των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Κέρκυρας και της Δυτικής Ελλάδας, των ραδιοφωνικών σταθμών του νησιού και των κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ. Το κέντρο εκπομπής του Παντοκράτορα καλύπτει σχεδόν όλο τον νόμο Κερκύρας (με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής για το βόρειο και νότιο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας τα κέντρα εκπομπής «Ρόδα» και «Παλαιοκαστρίτσα»), τους παρακείμενους όμορους νομούς της Ηπείρου: Θεσπρωτίας (κυρίως τα παράλια, και την πόλη της Ηγουμενίτσας) και Πρέβεζας (κυρίως την περιοχή της Πάργας), ένω λήψη έχει αναφερθεί και σε ορεινές περιοχές του νομού Ιωαννίνων, καθώς και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (πλην της Ζακύνθου), με ικανοποιητική λήψη κυρίως στα βόρεια τμήματα της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς (με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής για τις υπόλοιπες περιοχές των νησιών αυτών τα κέντρα εκπομπής «Ακαρνανικά» και «Αίνος»). Λήψη έχει αναφερθεί επίσης και εκτός ελληνικής επικράτειας, στα παράλια της Νότιας Αλβανίας (Αγίοι Σαράντα, Εξαμίλι κ.α.), καθώς και της Ιταλίας (τους καλοκαιρινούς μήνες μόνο την πόλη Λέτσε και τους γύρω οικισμούς).

Εικόνες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι