Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
[[Εικόνα:HNMS.JPG|thumb|right|250px|Οι εγκαταστάσεις της [[ΕΜΥ]] (Ελληνικό) Αθήνα]]
Η '''Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία''' (ΕΜΥ) (HNMS) είναι ελληνική κρατική Υπηρεσία, που υπάγεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο [[Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας|Γενικό Επιτελείο της Αεροπορίας]], που έχει σαν κύριο σκοπό τον προσδιορισμό και την πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών (δηλαδή του καιρού).<br>
Συγκεκριμένα διαθέτει ένα δίκτυο από ειδικούς [[μετεωρολογικός σταθμός|μετεωρολογικούς σταθμούς]] (meteorological stations), απ΄ όπου συγκεντρώνει παρατηρήσεις και αφενός καταρτίζει [[μετεωρολογικός χάρτης|μετεωρολογικούς χάρτες]] (meteorological charts), αφετέρου εκδίδει [[μετεωρολογικό δελτίο|μετεωρολογικά δελτία]] (meteorological bulletins), τακτικά και έκτατα, ιδιαίτερα χρήσιμα στις αεοπορικές και θαλάσσιες μεταφορές΄. Για την αρτιότερη κάλυψη του ελλαδικού χώρου η ΕΜΥ συνεργάζεται με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων Χωρών σε συγκεκριμένους χρόνους του 24ώρου μεταξύ των οποίων και ανταλλάσσονται μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
 
 
===Ίδρυση - οργάνωση===
Όπως κάθε Χώρα έχει την δική της κεντρική μετεωρολογική υπηρεσία στην [[Ελλάδα]] η αντίστοιχη Υπηρεσία είναι η περισσότερο γνωστή ως Ε.Μ.Υ. από τα αρχικά των λέξεων της ονομασίας της. Ιδρύθηκε το [[1931]] και εδρεύει σήμερα στις εγκαταστάσεις του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, στο [[Ελληνικό]] ([[Αττική]]). Το προσωπικό της αποτελείται τόσο απο στρατιωτικό προσωπικό (κυρίως αξιωματικούς της Σχολης[[Σχολή Ικάρων|Σχολής Ικάρων]]) όσο και από πολιτικο, που περιλαμβάνει φυσικούς, μαθηματικούς και ειδικούς πληροφορικής, με επιπρόσθετο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων (διοικητικό - οικονομικό - τεχνικό). Συνολικά φέρεται να απασχολεί 565 άτομα, όχι μόνο στο κεντρικό κτίριό της αλλά και σε παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς το μετεωρολογικό της δίκτυο καλύπτει σχεδόν όλη τη χώρα.
 
Από τους πρωταρχικούς σκοπούς της Ε.Μ.Υ. είναι η [[Πρόγνωση του καιρού]]. Παράλληλα όμως δίνει και πολύτιμες πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα, στις Κρατικές Υπηρεσίες, στις συγκοινωνίες, στη γεωργία, στον αθλητισμό, κ.λπ. Για ν΄ ανταποκριθεί η ΕΜΥ στην αποστολή της εκτός από το κατάλληλο προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονα όργανα προκειμένου να πυκνώσει το Εθνικό δίκτυο των [[Μετεωρολογικός σταθμός|μετεωρολογικών σταθμών]].
18.539

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης