Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Δημιουργία λήμματος)
 
μ
Η Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυσή της έχει φιλοξενήσει πολλούς πολιτισμούς και έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών ως πρωτεύουσα. Σε αυτή στεγάζονταν βασιλείς, αυτοκράτορες και σουτλάνοι. Επί οθωμανικής περιόγου, οι άνθρωποι που κατείχαν θέσεις στις δημοτικές υπηρεσίες ήταν γυναίκες. Ο όρος ''belediye'' ήταν ο αντίστοιχος των δήμων της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]]. Το δήμο διοικούσε ο δήμαρχος.
 
Ο δήμος, με τη σύγχρονη έννοια του όρου, επί οθωμανικής περιόδου, έκανε την εμφάνισή του ως κρατική υπηρεσία κατά τη διάρκεια του [[Κριμαϊκός Πόλεμος|Κριμαϊκού Πολέμου]]. Συγκεκριμένα το 1855, ο Σαλίχ Πασάς ήταν ο πρώτος που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως δήμαρχος. Το 1877, με την πράξη που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, η Κωνσταντινούπολη χωρίστηκε σε 20 ξεχωριστές περιοχές. Το συμβούλιο, το οποίο διοριζόταν από το Σουλτάνο, αποτελούνταν από 6 μέλη και το δήμαρχο.
 
Το 1913, η διαίρεση του δήμου αναθεωρήθηκε. Πλέον οι περιοχές του δήμου ήταν 9. Με την εντολή της 3ης Απριλίου του 1930, οι περιοχές του δήμου έγιναν 10. Ακολούθησαν αρκετές αυξομειώσεις των περιοχών του δήμου από την εκάστοτε κυβέρνηση.
55.397

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης