Μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μητροπολιτικός δήμος
της Κωνσταντινούπολης
Ίδρυση1855
ΤύποςΜητροπολιτικός δήμος
ΈδραΦατίχ, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΔήμαρχοςΕκρέμ Ιμάμογλου
Ιστότοποςibb.gov.tr

Ο μητροπολιτικός δήμος της Κωνσταντινούπολης[1] (τουρκικά: İstanbul Büyükşehir Belediyesi) είναι δημόσιος φορέας στην Κωνσταντινούπολη, αρμόδιος για υποθέσεις εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Αποτελεί έναν από τους 30 μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας. Το δημαρχείο βρίσκεται στο Σαράτσχανε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κωνσταντινούπολη, από την ίδρυσή της έχει φιλοξενήσει πολλούς πολιτισμούς και έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών ως πρωτεύουσα. Σε αυτή στεγάζονταν βασιλείς, αυτοκράτορες και σουτλάνοι. Επί οθωμανικής περιόγου, οι άνθρωποι που κατείχαν θέσεις στις δημοτικές υπηρεσίες ήταν γυναίκες. Ο όρος belediye ήταν ο αντίστοιχος των δήμων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δήμο διοικούσε ο δήμαρχος.

Ο δήμος, με τη σύγχρονη έννοια του όρου, επί οθωμανικής περιόδου, έκανε την εμφάνισή του ως κρατική υπηρεσία κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου. Συγκεκριμένα το 1855, ο Σαλίχ Πασάς ήταν ο πρώτος που ανέλαβε καθήκοντά ως δήμαρχος της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης.[2] Το 1877, με την πράξη που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο, η Κωνσταντινούπολη χωρίστηκε σε 20 ξεχωριστές περιοχές. Το συμβούλιο, το οποίο διοριζόταν από το Σουλτάνο, αποτελούνταν από 6 μέλη και το δήμαρχο.

Το 1913, η διαίρεση του δήμου αναθεωρήθηκε. Πλέον οι περιοχές του δήμου ήταν 9. Με την εντολή της 3ης Απριλίου του 1930, οι περιοχές του δήμου έγιναν 10. Ακολούθησαν αρκετές αυξομειώσεις των περιοχών του δήμου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Δικαιοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Ιουλίου του 2004, την ημέρα της δημοσίευσης των μητροπολιτικών ορίων στην επίσημη εφημερίδα του κράτους (T.C. Resmî Gazete), τα εδαφικά όρια του δήμου άλλαξαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]