Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Οίκος των Γκαττιλούζι»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
To 1354 ο [[Φραντσέσκο Α' Γκαττιλούζι]] βοήθησε τον [[Ιωάννης Ε' Παλαιολόγος|Ιωάννη Ε' Παλαιολόγο]] να ανακαταλάβει τον θρόνο του από τον [[Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός|Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό]]. Το επόμενο έτος ο Ιωάννης Ε' τον ενύμφευσε με την αδελφή του Ειρήνη (Μαρία) και του έδωσε τη [[Λέσβος|Λέσβο]] ως κληρονομική ηγεμονία. Από εκεί, οι Γκαττιλούζιο εξάπλωσαν την ισχύ τους και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου ιδρύοντας αποικίες. Με συνοικέσια συνδέθηκαν οικογενειακά με την βυζαντινή αυτοκρατορία και με ευγενικούς χριστιανικούς οίκους στον χώρο της Μεσογείου. Έχασαν τελικά την επιρροή τους και τα υπάρχοντά τους με την επέκταση των Τούρκων στην [[Μικρά Ασία]] και στο Αιγαίο.
 
Ο γενάρχης Φραντσέσκο Α΄, ηγεμών Λέσβου (1355-84), και η Μαρία Παλαιολογίνα μαζί με τα παιδιά τους Αντρόνικο και Ντομένικο σκοτώθηκαν σε σεισμό το 1384. Διαδέχθηκε τον πατέρα του ο τρίτος υιός [[Φραντσέσκο Β΄ Γκαττιλούζι|Φραντσέσκο Β']] ως ηγεμών Λέσβου (1384-1404). Αυτός ενυμφεύθηνυμφεύθηκε μια ανεψιά του Μανουήλ Β' Παλαιολόγου και είχαν τέκνα:
 
* Τζάκομο, ηγεμών Λέσβου (1403/4-28),
* Palamede, ηγεμών Αίνου (1409-55), πατέρα του Ντορίνο Β' ηγεμόνος Αίνου.
* Ιρένε, σύζυγος του [[Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος|Ιωάννη Ζ' Παλαιολόγο]],
* [[Ελένη Κατελούζο|Ελένα]], σύζυγος τουτού [[Στεφάν Λαζάρεβιτς]], ηγεμόνα Σερβίας.
 
Ο Φραντσέσκο Β΄ απεβίωσε από τσίμπημα σκορπιού. Ο υιός του Τζάκομο νυμφεύθηκε την Μπόνα Γκριμάλντι και η κόρη τους παντρεύτηκε τον Νικολό Κρίσπο, άρχοντα της Σύρου. Τον διαδέχθηκε ο [[Ντορίνο Α' Γκαττιλούζι|Ντορίνο Α']] που η σύζυγός του Οριέττα Ντόρια αμύνθηκε γενναία και έσωσε το κάστρο της [[Μήθυμνα]]ς στη Λέσβο κατά την πολιορκία του τo 1450 από τους Τούρκους. Ο Ντορίνο και η Οριέττα είχαν τα εξής τέκνα:
103.152

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης