Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ηλεκτρονόμος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Λειτουργία: γλωσσική επιμέλεια
(→‎Λειτουργία: γλωσσική επιμέλεια)
[[Image:Solid_state_relay.jpg|thumb|right|Ένας ''ηλεκτρονόμος στερεάς κατάστασης'', ο οποίος δεν έχει κινούμενα μέρη]]
 
Όταν [[ηλεκτρικό ρεύμα]] διαρρέει το [[πηνίο]] του ηλεκτρονόμου, το παραχθένπαραγόμενο [[μαγνητικό πεδίο]] ελκύειέλκει έναν οπλισμό που είναι μηχανικά συνδεδεμένος σε μια κινούμενη επαφή. ΗΈτσι, κίνησηη είτεκινούμενη ανακτάεπαφή είτε απεμπλέκεισυνδέεται με μια σύνδεσησταθερή μεεπαφή μιαείτε αποσυνδέεται από τη σταθερή επαφή. ΌτανΜόλις το ηλεκτρικό ρεύμα στο πηνίο σταματάειδιακοπεί, ο οπλισμός επιστέφει στηνστη θέση ηρεμίας του απόεξαιτίας μιαμιας δύναμηδύναμης επαναφοράς, που είναι ίση με το ήμισυ της μαγνητικής. ΣυνήθωςΗ αυτόδύναμη είναιεπαναφοράς παρέχεται συνήθως από ένα [[ελατήριο]], αλλά επίσηςκαι η [[βαρύτητα]] χρησιμοποιείται συχνά σε βιομηχανικούς εκκινητήρεςεκκινητές μηχανών. Η μαγνητικήμεταβολή της [[μαγνητική ροή|μαγνητικής ροής]] στονστο οπλισμόπηνίο επάγει ένα ηλεκτρικό ρεύμα σε αντίθεση με το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχεται στο πηνίο, το λεγόμενο "επαγωγικό"., Παράγεταιπου μιαέχει μεγάληαντίθετη ροήφορά ηλεκτρικούαπό ρεύματοςεκείνο γιαπου τηνπαρέχεται στο πηνίο. Για τη λειτουργία του πηνίου και τηντη μετακίνηση των επαφών απαιτείται σχετικά μεγάλη ένταση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά - μόλις ο οπλισμός κλείνει,κλείσει - το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται για να κρατήσει τον οπλισμό κλειστό είναι ένα μικρό κλάσμα αυτούτου αρχικού, τυπικά το <sup>1</sup>/<sub>10</sub>. Οι ηλεκτρονόμοι κατασκευάζονται για να λειτουργούν γρήγορα. Σε μια εφαρμογή χαμηλής τάσης, αυτό γίνεται για τη μείωση του θορύβου. Σε μια εφαρμογή υψηλής τάσης ή υψηλής έντασης ρεύματος, αυτό γίνεται για τη μείωση των [[Σπινθηρισμός|σπινθηρισμών]] (ηλεκτρικών [[Εκφόρτιση|εκφορτίσεων]] μορφής τόξου).
 
Εάν το πηνίο διεγείρεται με [[Συνεχές ρεύμα|συνεχές (DC) ρεύμα]], ανεξάρτητα από το ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει διαμέσου των επαφών, μια [[δίοδος]] εγκαθίσταταιμπαίνει γενικάσυνήθως εγκάρσιαπαράλληλα τουμε πηνίουτο πηνίο. Όταν το πηνίο διεγείρεται, αποκαθιστάται ένα μαγνητικό πεδίο. Όταν το πηνίο αποδιεγείρεται, το καταρρέον μαγνητικό πεδίο δημιουργεί μια σπίθααιχμή ηλεκτρικού ρεύματος που θα μπορούσε να βλάψει το υπόλοιπο κύκλωμα. Αν το πηνίο διεγείρεται με [[ΕναλλασόμενοΕναλλασσόμενο ρεύμα|εναλλασόμενοεναλλασσόμενο (AC) ρεύμα]], ένα μικρό χάλκινο δαχτυλίδι πτυχώνεται στο άκρο του σωληνοειδούς πηνίου. Το εναλλασόμενοεναλλασσόμενο ρεύμα έχειμηδενίζεται τάση 0 Volt 120100 φορές το δευτερόλεπτο. ΣταΣε κάθε χρονική 0στιγμή Voltμηδενισμού, δεν υπάρχει καμιά μαγνητική δύναμη η οποίαπου να συγκρατεί τις επαφές κλειστές. Το μικρό χάλκινο δαχτυλίδι παρέχει ένα μικρό ρεύμα εκτός φάσεως που καλείται (αμετάφραστομτφρ: σκιώδης πόλος;) ''shadow pole''. Το άθροισμα του εναλλασόμενου ρεύματος και του ''shadow pole'' κρατάειεξασφαλίζει τοτη οπλισμόσυγκράτηση εμπλεκόμενοτου οπλισμού στη θέση εμπλοκής σε όλες τις χρονικές στιγμές.
 
Σε αναλογία με τις λειτουργίες της πρωτότυπης ηλεκτρομαγνητικής συσκευής, ένας ''ηλεκτρονόμος σταθερήςστεράς κατάστασης'' κατασκευάζεται με ένα [[θυρίστορ]] ή άλλη συσκευή διακοπής σταθερής-στερεάς κατάστασης. Για να επιτευχθεί ηλεκτρική απομόνωση, μια δίοδος φωτοεκπομπής [[LED]] χρησιμοποιείται με ένα [[φωτοτρανζίστορ]].
 
{{Επέκταση}}
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης