Σόλο (μουσική): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Στη [[μουσική]] γενικά ο όρος '''σόλο''', (εκ της ιταλικής ''solo'' που σημαίνει μόνος), χρησιμοποιείται πολλαπλά είτε σε έργα [[ορχήστρα]]ς, σε χρήση οργάνου, είτε σε χορικά έργα.
 
Συνηθέστερα στη πρώτη περίπτωση ο όρος φέρεται στη [[παρτιτούρα]] κάποιου οργάνου που δηλώνει ότι μόνο ο κορυφαίος της ομάδας των συγκεκριμένων οργάνων π.χ. πλαγιαύλων, σαλπίγγων, βιολιών κ.λπ. θα εκτελέσει τη συνέχεια μέχρι του σημείου συμμετοχής και των άλλων που δηλώνεται με τον όρο «[[τούττι]]» (tutti), που στην ιταλική γλώσσα σημαίνειιταλ. "όλοι". Επίσης εκτός αυτής της περίπτωσης ο όρος σημαίνει και την εκτέλεση μόνο από ένα όργανο π.χ. στα [[κοντσέρτο|κοντσέρτα]], προκειμένου έτσι ν΄ αποδοθεί μεγαλύτερη εκφραστικότητα και μελωδικότητα.
 
Στη δε περίπτωση των χορικών έργων ο όρος σόλο δηλώνει το υπό τον κορυφαίο μόνο του χορού εκτελούμενο μέρος, ενώ με τον όρο «χορός» (coro) σημαίνεται η είσοδος της χορικής ομάδας.
Σπανιότερα για εκτέλεση ενός πολύ γνωστού κλασικού έργου προτιμάται ένα όργανο όπως π.χ. σόλο [[τρομπέτα]] ή [[σάλπιγγα (μουσικό όργανο)|σάλπιγγα]] π.χ. για το “[[Ave Maria]]”, ή το “Il Silenzio”, ιδιαίτερα αγαπητό στους στρατιωτικούς ως «σιωπητήριο» μετά την κατάκλιση, κ.ά.
 
Οι κορυφαίοι που εκτελούν σόλο μέρη ονομάζονται γενικά «'''σολίστ'''» που και πρόκειται για σπουδαίουςσημαντικούς δεξιοτέχνες του είδους.
 
== Εκφράσεις ==

Μενού πλοήγησης