Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Εργονομία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Καμία αλλαγή στο μέγεθος ,  πριν από 10 έτη
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ (r2.7.1) (Ρομπότ: Αφαίρεση: simple:Ergonomics)
μ
==Ετυμολογία==
 
Ο όρος Εργονομία προέρχεται από τη σύνδεση των αρχαίων ελληνικών λέξεων «Έργον» και «Νόμος». Πρωτοεμφανίστηκε σε επιστημονικό άρθρο το 1857 από τον Πολωνό Φυσιολόγο [[:en:Wojciech Jastrzębowski]]. Με τη σύγχρονή της έννοια, ο όρος χρησιμοποιηθήκε για πρώτη αμέσως μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (Ψυχολόγοι, Φυσιολόγοι, Κοινωνικοί Επιστήμονες, Μηχανικοί κτλ) που είχαν εργαστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου πάνω στην ανθρώπινη επίδοση και την αλληλεπίδραση με την πλειάδα τεχνολογικών εφαρμογών που εμφανίστηκαν κατά τον Πόλεμο. Το 1949, ύστερα από μια συνάντηση στο αρχηγείο του Βασιλικού Ναυτικού, αυτή η ομάδα ίδρυσε την πρώτη "Ερευνητική Εταιρία Εργονομίας" [[:en:Ergonomics Research Society]]. Ο πρώτος πρόεδρός της, [[:en:Hywell Murrell]] θεωρείται και ο "νονοςνονός" της σύγχρονης Εργονομίας. Σχεδον παράλληλα, μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι εργάζονταν πάνω στο ίδιο αντικείμενο, άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «Ανθρώπινοι Παράγοντες» ( [[:en:Human Factors]]) για να περιγράψουν το πλαίσιο της εργασίας τους - η "Εταιρία ΑνθρώπίνωνΑνθρωπίνων Παραγόντων" [[:en:Human Factors Society]] ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Σήμερα οι όροι χρησιμοποιούνται επίσημα ως ταυτόσημοι. Η "Ερευνητική Εταιρία Εργονομίας" εξελίχθηκε στο "Ινστιτούτο Εργονομίας και Ανθρώπινων Παραγόντων" [[:en:Institute of Ergonomics and Human Factors]] και η "Εταιρία Ανθρωπίνων Παραγόντων" εξελίχθηκε στην "Εταιρία Ανθρωπίνων Παραγόντων και Εργονομίας" [[:en:Human Factors and Ergonomics Society]].
Παρά ταύτα, κλάδοι στο περιβάλλον της Εργονομίας είναι συνήθως εξοικιωμένοι με τη μία ή την άλλη έννοια (π.χ. "Ανθρώπινοι Παράγοντες" για τους μηχανολόγους συστημάτων και "Εργονομία" για τους σχεδιαστές).
6

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης