Βασιλεοπάτωρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο ''''Βασιλοπάτωρ''' ήταν υψηλό βυζαντινό αυλικό αξίωμα. Δημιουργήθηκε επί Λέοντος υιού του Βασιλείου του Μακεδόνα. Πρώτος βασιλοπάτωρ αναδείχτηκε ο Στυλιανός Ζατούσας, πατέρας της δεύτερης συζύγου του Λέοντος, Ζωής. Ο Ζατούσας απόκτησε με το αξίωμα αυτό μεγάλη δύναμη για κάποιο διάστημα. Επίσης ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος, γιος του Λέοντος ανακήρυξε βασιλοπάτωρα τον πεθερό του, Ρωμανό Λεκαπηνό, ο οποίος μετά από λίγο έγινε αυτοκράτορας. Εκτός των δύο αυτών, άλλος βασιλοπάτωρας δεν αναφέρεται.
Ο '''Βασιλοπάτωρ''' ήταν υψηλό βυζαντινό αυλικό αξίωμα. Δημιουργήθηκε επί [[Λέων Στ'|Λέοντος]], υιού του [[Βασίλειος ο Μακεδών|Βασιλείου του Μακεδόνα]].
Πρώτος βασιλοπάτωρ αναδείχτηκε ο [[Στυλιανός Ζαούτζης]], πατέρας της δεύτερης συζύγου του Λέοντος, [[Ζωή Ζαούτζαινα|Ζωής]]. Απόκτησε με το αξίωμα αυτό μεγάλη δύναμη για κάποιο διάστημα. Επίσης ο [[Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος]], γιος του Λέοντος ανακήρυξε βασιλοπάτωρα τον πεθερό του, [[Ρωμανός Λεκαπηνός|Ρωμανό Λεκαπηνό]], ο οποίος μετά από λίγο έγινε [[αυτοκράτορας]]. Εκτός των δύο αυτών, άλλος βασιλοπάτωρας δεν αναφέρεται.
==Πηγές==
==Πηγές==
*{{Cite book
*{{Cite book

Έκδοση από την 18:35, 23 Μαρτίου 2011

Ο Βασιλοπάτωρ ήταν υψηλό βυζαντινό αυλικό αξίωμα. Δημιουργήθηκε επί Λέοντος, υιού του Βασιλείου του Μακεδόνα.

Πρώτος βασιλοπάτωρ αναδείχτηκε ο Στυλιανός Ζαούτζης, πατέρας της δεύτερης συζύγου του Λέοντος, Ζωής. Απόκτησε με το αξίωμα αυτό μεγάλη δύναμη για κάποιο διάστημα. Επίσης ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος, γιος του Λέοντος ανακήρυξε βασιλοπάτωρα τον πεθερό του, Ρωμανό Λεκαπηνό, ο οποίος μετά από λίγο έγινε αυτοκράτορας. Εκτός των δύο αυτών, άλλος βασιλοπάτωρας δεν αναφέρεται.

Πηγές