Λάπις λάζουλι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(Νέα σελίδα: Το λάπις λάζουλι δεν είναι ορυκτό αλλά πέτρωμα.Είναι μια ποικιλία λαζουρίτη που ευθύνεται για το...)
 
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Το λάπις λάζουλι δεν είναι ορυκτό αλλάημιπολύτιμο [[πέτρωμα]].Είναι μιαΚύριο ποικιλίασυστατικό λαζουρίτητου είναι ο [[λαζουρίτης]] που ευθύνεται για το μπλε χρώμα του. Περιέχει επίσης [[ασβεστίτης|ασβεστίτη]] και [[Βολλαστονίτης|βολλαστονίτη]], καθώς και μικρούς κρυστάλλους [[σιδηροπυρίτης|σιδηροπυρίτη]], χάρη στους οποίους εμφανίζει μεταλλικές αναλαμπές. Η σκληρότητά του στην κλίμακα Μος είναι 5 – 5,5.
 
<b><u>==Μια πολύτιμη πέτρα</b></u>==
 
Λόγω της σύνθεσης του, το λάπις λάζουλι, είναι υλικό που μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτο τρόπο κατά την κοπή του. Μόλις κοπεί, όμως, γυαλίζεται εύκολα. Εξαιτίας της υψηλής τιμής που έχουν τα καλύτερα δείγματα, κυκλοφορούν πολλές απομιμήσεις, το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα των οποίων είναι το γερμανικό ή το ελβετικό λάπις (παράγεται από ιάσπι[[ίασπις|ίασπι]] βαμμένο με μπλε χρωτικήχρωστική,που όμως δεν παρουσιάζει τις αναλαμπές του σιδηροπυρίτη).
Υπάρχει επίσης τεχνητό λάπις λάζουλι,με χημική σύνθεση παρόμοια με την φυσική.Στην περίπτωση αυτή όμως τα εγκλείσματα σιδηροπυρίτη είναι υπερβολικά κανονικά διευθετημένα και η πέτρα είναι πιο μαλακή.Το λάπις λάζουλι κοσμεί τη μάσκα του Τουταγχαμών και τους κίονες του Καθεδρικού της Αγίας Πετρούπολης.Επίσης,του αποδίδονται πολυάριθμες ιδιότητες,όπως ότι ενισχύει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους,φέρνει την αγάπη και εγγυάται την ευτυχία.
 
<b>Σκληρότητα (Mohs Scale) </b> : 5 – 5,5
 
Υπάρχει επίσης τεχνητό λάπις λάζουλι, με χημική σύνθεση παρόμοια με την φυσική. Στην περίπτωση αυτή όμως τα εγκλείσματα σιδηροπυρίτη είναι υπερβολικά κανονικά διευθετημένα και η πέτρα είναι πιο μαλακή. Το λάπις λάζουλι κοσμεί τη μάσκα του [[Τουταγχαμών]] και τους κίονες του Καθεδρικού της [[Αγία Πετρούπολη|Αγίας Πετρούπολης]]. Επίσης, του αποδίδονται πολυάριθμες ιδιότητες, όπως ότι ενισχύει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, φέρνει την αγάπη και εγγυάται την ευτυχία.
 
Πηγές :
* National Geographic - Ορυκτά του πλανήτη μας : Τόμος 37
* Αντικείμενο λίστας με τελείες
National Geographic - Ορυκτά του πλανήτη μας : Τόμος 37
* Αντικείμενο λίστας με τελείες
http://en.wikipedia.org/wiki/Lapis_lazuli

Μενού πλοήγησης