Γκέτο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επέκταση}}
{{επέκταση}}
[[Αρχείο:Bundesarchiv Bild 101I-322-2470-28, Russland, Transparent "Judenviertel, Seuchengefahr".jpg|thumb|right|350px|Γκέτο Εβραίων στην Ρωσία]]
[[Αρχείο:Bundesarchiv Bild 101I-322-2470-28, Russland, Transparent "Judenviertel, Seuchengefahr".jpg|thumb|right|350px|Γκέτο Εβραίων στην Ρωσία]]
Το '''γκέτο''' (''ghetto'') είναι μια περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης [[έθνος|εθνικότητας]] ή [[θρησκεία|θρησκείας]] ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν να ζουν οι [[Εβραίοι]]· αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά ''γκέτο'' βρίσκονταν στη Βενετία και άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν ''Judengasse'', και ο Μαροκινός αραβικός ''mellah''.Κατα την διαρκεια του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου,στην Ευρωπη, εμφανιστηκαν τα εβραικα γκετο. Οι συνθηκες ζωης σε αυτα τα γκετο ηταν τραγικες και οι ανθρωποι που ζουσαν στο γκετο μαστιζοταν απο την πεινα και την φτωχεια. Στην εποχη μας γκετο υπαρχουν σε ολο τον κοσμο,κυριως στις μεγαλες πολεις. Στις περιοχες αυτες συνηθως διαμενουν οι μειονοτητες(ατομα διαφορετικης εθνικοτητας, φυλης η και θρησκειας απο αυτην που επικρατει). Τα γκετο αυτα ειναι κοινωνικα αποκλεισμενα και περιθωριοποιημενα απο την υπολοιπη χωρα.
Το '''γκέτο''' (''ghetto'') είναι μία περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης [[έθνος|εθνικότητας]] ή [[θρησκεία|θρησκείας]] ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν, από τους Ναζί, να ζουν οι [[Εβραίοι]], αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά ''γκέτο'' βρίσκονταν στη Βενετία και σε άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν ''Judengasse'', και ο μαροκινός αραβικός ''mellah''. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη, εμφανίστηκαν τα εβραϊκά γκέτο. Οι συνθήκες ζωή σε αυτά τα γκέτο ήταν τραγικές και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί μαστίζονταν από την πείνα και τη φτώχεια, ενώ πολλές φορές υφίσταντο φρικτά βασανιστήρια, εξευτελισμούς και εκτελέσεις από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στην εποχή μας γκέτο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Στις περιοχές αυτές συνήθως διαμένουν οι μειονότητες (άτομα διαφορετικής εθνικότητας, φυλής ή και θρησκείας από αυτή που επικρατεί). Τα γκέτο αυτά είναι κοινωνικά αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα από την υπόλοιπη χώρα. Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες διάλυσης των γκέτο και αφομοίωσης από την κοινωνία των πληθυσμών που ζουν σε αυτά.


[[Κατηγορία:Κοινωνιολογία]]
[[Κατηγορία:Κοινωνιολογία]]

Έκδοση από την 19:15, 10 Απριλίου 2010

Γκέτο Εβραίων στην Ρωσία

Το γκέτο (ghetto) είναι μία περιοχή όπου άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας ή θρησκείας ζουν ομαδικά, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, σε ήπια ή έντονη απομόνωση. Η λέξη ιστορικά αναφέρεται σε περιορισμένες οικιστικές ζώνες όπου υποχρεώνονταν, από τους Ναζί, να ζουν οι Εβραίοι, αλλά σήμερα αναφέρεται σε οποιαδήποτε φτωχή αστική περιοχή. Τα αρχικά γκέτο βρίσκονταν στη Βενετία και σε άλλα εμπορικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας· ο αντίστοιχος γερμανικός όρος ήταν Judengasse, και ο μαροκινός αραβικός mellah. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ευρώπη, εμφανίστηκαν τα εβραϊκά γκέτο. Οι συνθήκες ζωή σε αυτά τα γκέτο ήταν τραγικές και οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί μαστίζονταν από την πείνα και τη φτώχεια, ενώ πολλές φορές υφίσταντο φρικτά βασανιστήρια, εξευτελισμούς και εκτελέσεις από τα ναζιστικά στρατεύματα. Στην εποχή μας γκέτο υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Στις περιοχές αυτές συνήθως διαμένουν οι μειονότητες (άτομα διαφορετικής εθνικότητας, φυλής ή και θρησκείας από αυτή που επικρατεί). Τα γκέτο αυτά είναι κοινωνικά αποκλεισμένα και περιθωριοποιημένα από την υπόλοιπη χώρα. Σε πολλές χώρες γίνονται προσπάθειες διάλυσης των γκέτο και αφομοίωσης από την κοινωνία των πληθυσμών που ζουν σε αυτά.