Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γιουτζήν Ντεμπς»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Αναίρεση έκδοσης 1755832 από τον Okle (Συζήτηση χρήστη:Okle)
μ (Αναίρεση έκδοσης 1755832 από τον Okle (Συζήτηση χρήστη:Okle))
}}
 
Ο '''Ευγένιος Βίκτωρ Ντεμπς''' (Eugene V. Debs, [[1855]]-[[1926]]) ήταν Αμερικανός συνδικαλιστής και ένας από τους πιο γνωστούς σοσιαλιστές των [[Η.Π.Α.]]. Ήταν ιδρυτής και υποψήφιος πρόεδρος με το Αμερικάνικο Σοσιαλιστικό κόμμα.
 
Στα 14 του χρόνια ο Ντεμπς άρχισε να δουλέυειεργάζεται ως σιδηροδρομικός εργάτης στους σιδηροδρόμους. Ίδρυσε ένα από τα πρώτα βιομηχανικά συνδικάτα της Αμερικής, την Αμερικανική Σιδηροδρομική Ένωση, και την οδήγησε σε μια επιτυχημένη απεργία. Το [[1894]] πήρε μέρος στην απεργία ενάντια στην αυτοκινητοβιομηχανία Πούλμαν και φυλακίστηκε. Όσο ήταν στη φυλακή ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του [[Καρλ Μαρξ|Μαρξ]]. Όταν βγήκε από τη φυλακή δημιούργησε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που μετατράπηκε σε σοσιαλιστικό. Ήταν υποψήφιος πρόεδρος το [[1904]], το [[1908]] και το [[1912]].
 
Ο Ντεμπς ήταν κατά της συμμετοχής στον [[Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος|Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο]]και γι' αυτό φυλακίστηκε με την κατηγορία της ανταρσίας. Η φυλάκιση του προκάλεσε έντονη αντίδραση και διαδηλώσεις που κατέληγαν σε βίαια επεισόδια από σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικούς. Το [[1920]] ο Ευγένιος Ντεμπς κατέβηκε πάλι ως υποψήφιος μέσα από τη φυλακή κερδίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό του, περίπου 914.000 ψήφους. Αν και η υγεία του επιδεινώθηκε μέσα στη φυλακή, ο πρόεδρος [[Γούντροου Ουίλσον]] αρνήθηκε να του δώσει χάρη. Τελικά απελευθερώθηκε το [[1921]] από τον πρόεδρο [[ΟυώρενΟυόρεν Χάρντινγκ]]. Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου [[1926]].
 
 

Μενού πλοήγησης