Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Λέβητας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
748 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 12 έτη
μ
+ § Βασικά μερη
μ (+)
μ (+ § Βασικά μερη)
'''Ατμολέβητας ή ατμογεννήτρια''' είναι ο λέβητας, στον οποίο το εργαζόμενο μέσο είναι ο [[ατμός]] που παράγεται από την εξάτμιση του νερού τροφοδοσίας του λέβητα. Ο ατμολέβητας αποτελεί απαραίτητο μέσον των ατμομηχανών. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι [[Ναυτικός ατμολέβητας|ναυτικοί ατμολέβητες]].
 
== Τύποι ==
Ο τύπος του λέβητα που θα χρησιμοποιηθεί σε μια εφαρμογή καθορίζεται κυρίως από την απαιτούμενη [[θερμοκρασία]] και [[πίεση]] του παραγόμενου ατμού ή νερού.
 
Οι λέβητες διακρίνονται γενικά σύμφωνα με το υλικό κατασκευής τους σε '''χυτοσιδηρούς και χαλύβδινους'''.
Οι [[χυτοσίδηρος|χυτοσιδηροί]] αντέχουν καλύτερα στη [[διάβρωση]], μπορούν να επιδεχθούν προσθήκες στοιχείων και χρειάζονται μικρότερες ποσότητες νερού κατά τη
λειτουργία τους.
Οι [[χάλυβας|χαλύβδινοι]] έχουν μικρότερο βάρος και αντέχουν καλύτερα στις πιέσεις και στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Οι διαστάσεις τους προσαρμόζονται
καλύτερα στις διάφορες απαιτήσεις και έχουν χαμηλό κόστος.
*Για τους τύπους των ναυτικών ατμολεβήτων δείτε ίδιο άρθρο
 
== Βασικά μέρη λέβητος ==
Τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελούνται όλοι οι ατμολέβητες είναι ο "θερμαντήρας", ο "υδροθάλαμος" και ο "ατμοθάλαμος". Εκτός όμως αυτών διακρίνονται επιμέρους και η "εστία", με τον "βωμό" ή καυστήρα, η "σχάρα", η "τεφροδόχη" ο "φλογοθάλαμος", οι "αυλοί", ο καπνοθάλαμος και η [[καπνοδόχος]].
 
== Χαρακτηριστικά στοιχεία ==
'''Ονομαστική ισχύς λέβητα''' είναι η θερμική [[ισχύς]] που καθορίζει και εγγυάται ο κατασκευαστής ότι μπορεί να αποδίδει ο λέβητας σε συνεχή λειτουργία με συγκεκριμένο καύσιμο, με το [[συντελεστής απόδοσης|συντελεστή απόδοσης]] που καθορίζει ο ίδιος ο κατασκευαστής. Εκφράζεται σε Κιλοβάτ (kW).
 
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης