Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικό Συμβούλιο της Σλοβακίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κτήριο που στεγάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας

Το Εθνικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας (σλοβακ. Národná rada Slovenskej republiky, συντομογρ. NR SR) είναι το εθνικό κοινοβούλιο της Σλοβακίας, που αποτελεί το μοναδικό νομοθετικό σώμα της χώρας. Το σώμα αυτό έχει 150 μέλη (βουλευτές), που εκλέγονται με μυστική καθολική ψηφοφορία μία φορά κάθε τέσσερα έτη, με αναλογική εκπροσώπηση και έδρες που κατανέμονται με τη μέθοδο των μεγαλύτερων υπολοίπων. Το όριο εκλογής βουλευτών για ένα κόμμα είναι το 5%.

Την παρούσα ονομασία φέρει επισήμως το σλοβακικό κοινοβούλιο από την 1η Οκτωβρίου του 1992. Από το 1969 έως το 1992 το προκάτοχο σώμα, που ήταν κοινοβούλιο του σλοβακικού τμήματος της Τσεχοσλοβακίας, ονομαζόταν Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο (Slovenská národná rada).

Το Εθνικό Συμβούλιο εγκρίνει τη νομοθεσία και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους. Η συγκατάθεσή του απαιτείται για την επικύρωση διεθνών συνθηκών που υπογράφει η κυβέρνηση της χώρας και είναι επίσης υπεύθυνο για την έγκριση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επίσης εκλέγει πρόσωπα σε κάποιες θέσεις της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, καθώς νόμοι ορίζουν.[1]

Το κτήριο που στεγάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα, δίπλα στο Κάστρο της Μπρατισλάβας, στην Πλατεία Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Postavenie a právomoci». NR SR (στα Σλοβακικά). Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2020.