Εθνικό Πάρκο Σκαφτάφελλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 64°00′58″N 16°58′19″W / 64.016°N 16.972°W / 64.016; -16.972 Το Εθνικό Πάρκο Σκαφτάφελλ (Skaftafell) βρίσκεται μεταξύ του Κιρκγιουμπεγιαρκλάουστουρ (Kirkjubæjarklaustur) και του Χούφν (Höfn) στα νότια της Ισλανδίας.

Ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1967 και μεγεθύνθηκε δύο φορές από τότε. Σήμερα το πάρκο έχει έκταση περίπου 1700 τετραγωνικά χλμ., γεγονός που το καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ισλανδίας. Εδώ βρίσκονται η κοιλάδα Mörsárdalur, το βουνό Κριστιναρτιντάρ και ο παγετώνας Skaftafellsjökull.

Το τοπίο είναι παρόμοιο με αντίστοιχα των Άλπεων, αλλά έχει μορφοποιηθεί μέσω χιλιάδων χρόνων από διαφορετικές επιδράσεις φωτιάς (ηφαιστειακές εκρήξεις του Ουραεφαγιουκούλλ (Öraefajökull) ή του Χβαννανταλσνγιούκουρ (Hvannadalshnjúkur)) και νερού (οι παγετώνες Σκεϊδαραγιόκουλ και Σκαφταφελλσγιόκουλλ) καθώς και οι ποταμοί Σκειδαρά, Μορσά και Σκαφταφελσά. Ηφαιστειακές εκρήξεις υπό την παγοσκεπή κορυφή μπορούν να οδηγήσουν σε εκροές του παγετώνα (Ισλανδικά: jökulhlaup) που διογκώνουν μαζικά τον ποταμό Skeiðará. Η αμμώδης άγονη γη μεταξύ του παγετώνα και της θάλασσσας προκαλούμενη από jökulhlaup αποκαλείται Σαντούρ (Sandur). Η τελευταία γιόκουλχλαουπ σημειώθηκε το 1996.

Το Σκαφτάφελλ είναι αρκετά γνωστό για το ευχάριστο κλίμα του και τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες, οι οποίες δεν είναι τόσο διαδεδομένες στον Ισλανδικό νότο. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλο δάσος από σημύδες (Bæjarstaðarskógur). Από τη στιγμή που η είσοδος στα πρόβατα είναι απαγορευμένη στην περιοχή, η βλάστηση ευδοκιμεί. Στο πάρκο μπορούν να θεαθούν και πολλά διαφορετικά πτηνά καθώς και αλεπούδες.

Κοντά στο κέντρο επισκεπτών βρίσκεται και ο καταρράκτης Σβαρτιφός (Svartifoss, Μαύροι Καταρράκτες) που χύνεται από ύψος 12 περίπου μέτρων. Το όνομά του προέρχεται από τις στήλες μαύρου βασάλτη πίσω του.

Στο Μεσαίωνα υπήρχαν μερικές μεγάλες φάρμες στην περιοχή, οι οποίες όμως εγκαταλείφθηκαν λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων και τις επακόλουθες εκροές παγετώνα. Οι δύο επιζώσες φάρμες συντηρούνται σήμερα βασικά από τον τουρισμό. Το πάρκο διαθέτει επίσης πληροφοριακό κέντρο και σημεία για κατασκήνωση. Πολλά μονοπάτια αναρριχήσεων διασχίζουν την περιοχή.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]