Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνικό Πάρκο Κεμέρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο μεγάλος βάλτος του Κεμέρι

Το Εθνικό Πάρκο Κεμέρι (λετονικά: Ķemeru nacionālais parks‎‎) είναι εθνικό πάρκο δυτικά της πόλης Γιουρμάλα της Λετονίας. Ιδρύθηκε το 1997, και είναι το τρίτο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας ανά έκταση, καλύπτοντας έκταση 381.65 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το έδαφος του πάρκου είναι κυρίως κατεχόμενα από δάση και βάλτους, από τους οποίους το σημαντικότερο είναι ο Μεγάλος Βάλτος του Κεμέρι (λετονικά: Lielais Ķemeru tīrelis‎‎). Υπάρχουν επίσης αρκετές λίμνες, που είναι πρώην λιμνοθάλασσες της Θάλασσας Λιττορίνα. Η λίμνη Κανιέρις είναι μια περιοχή Ραμσάρ. Το πάρκο προστατεύει επίσης τις περίφημες φυσικές μεταλλικές πηγές και λάσπη, που χρησιμοποιούνται για αιώνες λόγω του θεραπευτικού τους χαρακτήρα. Οι πηγές οδήγησαν στην ανάπτυξη πολλών θέρετρων, ιαματικών λουτρών και σανατόριων τον 19ο αιώνα.

Τα δάση καταλαμβάνουν το 57% της συνολικής έκτασης του πάρκου. Η κατακερματισμένη μωσαϊκή κατανομή των δασών δεν είναι τυπική για το έδαφος και τα δάση είναι σχετικά ομοιόμορφα κατανεμημένα σε ολόκληρη την περιοχή του εθνικού πάρκου με κάποια συμπερίληψη λιβαδιών και περιοχών που δεν καλύπτονται από το δάσος. Οι βάλτοι καταλαμβάνουν το 24% της συνολικής έκτασης του Εθνικού Πάρκου Κεμέρι. Και οι τρεις τύποι υγροτόπων απαντώνται εδώ. Ο βάλτος Λιελάις Κεμέρου τιρέλις είναι ένας υγρότοπος διεθνούς σημασίας. Πολλά είδη φυτών ευδοκιμούν στο βάλτο, ειδικά βρύα και ορχιδέες. Τα λιβάδια - τόσο ξηρά όσο και υγρά - καταλαμβάνουν το 6% της επικράτειας. Τα ύδατα με τη μορφή λιμνών, ποταμών, θειούχων πηγών και θαλάσσης καταλαμβάνουν το 10% της επικράτειας του πάρκου. Πολλά από τα ρέοντα ρεύματα έχουν μεταβληθεί στην ιστορία για να στραγγίξουν το βάλτο για τη γεωργία, ωστόσο τα νερά εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών, όπως ιθαγενή σαλιγκάρια και μύδια, αλιείς, πελαργούς και ενυδρίδες.

Το Εθνικό Πάρκο Κεμέρι έχει πολλές φυσικές πηγές θείου, λόγω του υποστρώματος του από γύψο και εδαφικά βακτηρίδια, που σχηματίζουν αέριο H2S το οποίο διαλύεται εύκολα στο νερό. Τα θεραπευτικά μεταλλικά νερά και οι λάσπες που βρίσκονται στο Κεμέρι χρησιμοποιούνται σε ιαματικά θέρετρα που βρίσκονται στην κοντινή πόλη Κεμέρι.

  • Κατάλογος εθνικών πάρκων στα Βαλτικά κράτη

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]