Εθνικό Πάρκο Γκάουγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βράχια ψαμμίτη στον ποταμό Γκάουγια κοντά στο Τσέσις

Το Εθνικό Πάρκο Γκάουγια (λετονικά: Gaujas nacionālais parks‎‎) στο Βίντζεμε είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στη Λετονία, έχει έκταση 917.45 τ.χλμ. και καταλαμβάνει περιοχές βορειοανατολικά της Σιγκούλντα έως νοτιοδυτικά του Τσέσις, κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Γκάουγια, από τον οποίο παίρνει το όνομά του.

Ιδρύθηκε για να προστατεύσει ελαφρώς διαταραγμένες φυσικές περιοχές, να προωθήσει τον φυσικό τουρισμό και να διασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Το εθνικό πάρκο χαρακτηρίζεται από υψηλή βιοποικιλότητα, βράχους και ποικίλα ανάγλυφο σχήματα, πηγές, γραφικά τοπία και πολλά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία από προηγούμενους αιώνες. Το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πάρκου αποτελείται από την παλιά κοιλάδα του ποταμού Γκάουγια. Η κοιλάδα είναι προστατευμένη και, την ίδια στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φυσικό και πολιτιστικό ιστορικό τουρισμό, καθώς και για υγιή ψυχαγωγία.

Η έδρα της διαχείρισης του πάρκου βρίσκεται στη Σιγκούλντα.

Περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκταση του πάρκου είναι 917.45 τ.χλμ. και χωρίζεται σε πέντε λειτουργικές ζώνες. Τα φυσικά αποθέματα καταλαμβάνουν μάλλον ένα μικρό, αλλά ταυτόχρονα πολύ πολύτιμο μέρος του πάρκου και οι επισκέψεις απαγορεύονται σε αυτές τις περιοχές. Στην υπόλοιπη επικράτεια του πάρκου, επιτρέπονται μόνο οι οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες δεν μεταβάλλουν σημαντικά την ιστορικά αναπτυγμένη δομή του τοπίου.

Τα δάση καταλαμβάνουν περίπου το 47% του πάρκου, σχεδόν το μισό του εδάφους. Υπάρχουν περίπου 900 είδη φυτών, 149 είδη πουλιών και 48 είδη θηλαστικών που βρίσκονται στο πάρκο Γκάουγια. Από το 2004 το εθνικό πάρκο Γκάουγια αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000 ως επικράτεια η οποία έχει σχεδιαστεί για τη διατήρηση των προστατευόμενων ειδών και βιοτόπων.

Η τουριστική ιστορία έχει μια μεγάλη παράδοση στο εθνικό πάρκο Γκάουγια. Οι πρώτοι επισκέπτες που έκαναν πεζοπορία στην περιοχή Σιγκούλντα με μπαστούνια ορειβασίας ήταν τον 19ο αιώνα.[1] Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες προσελκύονται από το μοναδικό τοπίο, τις βραχώδεις περιοχές του πάρκου, τα πολιστικά και ιστορικά μνημεία τα οποία είναι συνδεδεμένα με πολλούς θρύλους και ιστορίες.

Στο εθνικό πάρκο, υπάρχουν πάνω από 500 ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, οχυρά λόφων, πέτρινα κάστρα, εκκλησίες, αρχοντικά, ανεμόμυλοι, καθώς και άλλα αρχαιολογικά, αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά μνημεία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κατάλογο εθνικών πάρκων στα Βαλτικά κράτη
  • Πάρκο Βιενκότσι
  • Σχηματισμός Γκάουγια

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]