Εθνικό Κοινωνικό Κίνημα (Βουλγαρία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Εθνικό Κοινωνικό Κίνημα (βουλγαρικά : Народно социално движение, НСД,) ήταν ένα πολιτικό κόμμα της Βουλγαρίας που δημιουργήθηκε το 1932 από τον Αλεκσάνταρ Τσάνκοφ.

Logo of the National Social Movement (Tsankov).svg

Ο Τσάνκοφ ήταν μέλος της κυβέρνησης της Λαϊκής συμμαχίας του Νίκολα Μουσάνοφ, κι έγινε ισχυρός θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ και ως εκ τούτου ίδρυσε το Εθνικό κοινωνικό κίνημα με βάσει τον ναζισμό. Η παράταξη όμως είχε κηρύξει την ιδέα του «κοινωνικού εθνικισμού», που είχε προϋπόθεση τη συμμετοχή και την υποστήριξη των εθνικών εργαζομένων και την ένωση ενάντια στην ταξική πάλη[1]. Το κόμμα δεν κατάφερε να αποκτήσει πολλά υπέρ στη κοινωνία, παρά τη ένταξη σε αυτό ενός μεγάλου αριθμού οπαδών, ιδίως μεταξύ των νέων ανθρώπων στα αστικά προάστια[2], παρότι η ίδρυση της βοήθησε να επιταχύνει την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού. Η ομάδα κατάφερε να επιτύχει κάποια αποτελέσματα το 1934 , όταν μέλη του Ζβενό αποχώρησαν από αυτό κι εντάχθηκαν σε άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και του Εθνικού κοινωνικού κινήματος. Ωστόσο ο τσάρος Μπότις Γ΄ και η κυβέρνηση του Ζλάτεφ εφάρμοσαν πολιτική καταστολής των Εθνικοσοσιαλιστών και ως αποτέλεσμα το κίνημα τέθηκε εκτός νόμου[3].

Η ομάδα παρέμεινε στην παρανομία και διατήρησε με τη ναζιστική Γερμανία , όπως αποδεικνύεται από το διορισμό του Τσάνκοφ στην ηγεσία της κυβέρνησης στην εξορία στο 1944.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Philip Rees, 'TSANKOV, Aleksandăr', Dizionario Biografico di estrema destra Dal 1890,σελ. 394
  2. Richard J. Crampton, A Concise Storia della Bulgaria, σελ. 162
  3. Rees, Op cit